Тютюнопроизводителите готвят национален протест

Той ще се проведе в първите десет дни на февруари

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

От Асоциацията на тютюнопроизводителите в България обявиха, че подготвят национален протест. Основното искане на производителите на тютюн е държавата да ги подпомогне с максимално разрешения таван за този бранш, който е 160 млн. лв. За момента отделените от бюджета средства за тютюнопроизводителите са 100 млн. лв. Предвижда се националният протест да се проведе в първите десет дни на февруари.

„Протестните действия до този момент бяха насочени срещу фирмите, защото беше забавен стартът на изкупната кампания и не се даваха минимум миналогодишните цени за тютюна. Но като говорим за национален протест, в първата десетдневка на февруари ще проведен такъв“, обясни председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев, цитиран от Нова ТВ.

По думите му вариантите за производителите на тютюн са два – или да се съберат пред Министерство на земеделието в София, или в тютюнопроизводителните погранични райони, където може да има затваряне на граничните пропусквателни пунктове (ГКПП) за съседни държави.

Подкрепи Economic.bg