Анталия: „Руски сезон“ 2020

Всеки втори чуждестранен турист в града през септември е от Русия

Анталия: „Руски сезон“ 2020

Снимка: Pixabay

През първите две седмици на септември Анталия прие над 427 хил. чуждестранни туристи, което е с 38% повече спрямо данните за същия период на август. Ръководителят на работната група към Общинския съвет в града Реджеп Явуз представи статистически данни, според които през септември курортът ще бъде посетен от над 1 млн. чужденци.

Основният „двигател“ по пътя към първия милион посетители през сезон 2020 е руският пазар. И това вече се вижда в статистиката - от 1 до 15 септември в Анталия са пристигнали 220 413 руснаци. Тоест всеки втори чуждестранен турист в града през септември е от Русия.

В сравнение с първата половина на август (чартърите от три града на Руската федерация започнаха от 10 август), броят на пристигащите руснаци на летището в турския курорт се е увеличил със 108%. През септември броят на руските градове, от които са разрешени полети до Турция, се удвои до шест. Днес в този списък са Москва, Санкт Петербург, Ростов на Дон, Казан, Калининград и Новосибирск.

Според изчисленията на Явуз връщането на германския пазар (ограниченията за полетите до Турция бяха премахнати от 4 август) е по-скромно от очакваното. Средната заетост на полетите от Германия е около 60%. Както отбелязва експертът, по същество туристическият сезон в Анталия започна на 10 август тази година, когато чартърите отлетяха от Русия.

Общо градът приема туристи от 30 държави. В топ 5 на пазарите са още Украйна, Германия, Великобритания и Полша. По брой туристи Русия е 3 пъти по-напред от втората Украйна (72 хил.), 5 пъти пред Германия (40 хил.) и Великобритания (40 хил.) и 18 пъти пред Полша, която запълва Топ 5 (12 хил. туристи).

Коментари: 0