АПИ започва 10-месечен ремонт на пътя Русе-Кубрат

За рехабилитацията на отсечка с дължина 47 км ще бъдат платени на строителите и надзора 45 млн. лв.

АПИ започва 10-месечен ремонт на пътя Русе-Кубрат

Снимка: Economic.bg/Архив

Утре стартира ремонтът на 47 км от пътя Русе-Кубрат, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Стойността на проекта е 45 млн. лв. и трябва да бъде завършен за 10 месеца. Рехабилитацията се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

От АПИ изтъкват, че пътят е основната пътна връзка между областите Русе, Разград и Силистра и първокласните пътища Русе – Варна, Силистра – Шумен и второкласния път Кубрат – Разград.

За по-бързото му реализиране трасето е разделено на два лота - 32 и 33, изтъкват от пътната агенция.

Лот 32 е с дължина 21.5 км и започва от кръстовището с първокласния път Русе – Варна, преминава през селата Червена вода и Ново село и завършва на 2 км след с. Ново село в посока с. Тетово. Изпълнител на строително-монтажните работи е „ИСА 2000“ ЕООД. Стойността на договора е 22 958 701.40 лв. с ДДС. Строителният надзор ще се осъществява от „Трансконсулт-БГ“ ООД срещу 321 360 лв. с ДДС. Авторският надзор ще изпълни „Трафик холдинг“ ЕООД, с договор на стойност 7 258 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 13.2 млн. лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 2.3 млн. лв. с ДДС. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще доплати 8 млн. лв. с ДДС.

Лот 33 е дълъг 25.2 км и започва на 2 км преди с. Тетово, преминава през селата Тетово и Беловец и завършва в гр. Кубрат при пресичането с второкласния път Кубрат - Разград. Строително-монтажните дейности на лот 33 са възложени на ДЗЗД „Кубрат“, в което участват „Автомагистрали Хемус“ АД и „Автомагистрали Черно море“ АД. Стойността на договора е 22.3 млн. лв. с ДДС. Надзорът ще е на „Трансконсулт-БГ“ ООД. Техният договор е за 464 400 лв. с ДДС. Авторският надзор се извършва от „Трафик холдинг“ ЕООД и „ВИА ПЛАН“ ООД. Той е на стойност 9 680 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 12.1 млн. лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 2.1 млн. лв. с ДДС. Съфинансирането от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ е 8.7 млн. лв. с ДДС.

Целият проект предвижда изграждането на нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност и полагане на нова асфалтобетонова настилка в целия участък. Ще бъде подобрено отводняването на настилката с възстановяване на банкетите и бордюрите. Отсечката ще е с обновени ограничителни системи, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

Ще бъдат ремонтирани и съоръженията по трасето – надлезът над жп линията Русе-Варна при 3-ти км, с дължина 64 м, и мостът при 23-ти км, в района на с. Тетово, с дължина 41 м. На съоръженията ще се извърши подмяна на хидроизолацията, дилатационните фуги, ще се положи нова асфалтова настилка, ще се монтират нови парапети и ограничителни системи.

Коментари: 0