Българската индустрия отново тръгна надолу

След два месеца на положителна територия, промишленото производство пада с 0.4% през ноември

Българската индустрия отново тръгна надолу

Снимка: Unsplash

2321 ~ 1 мин. четене

След два месеца „над водата“ индустриалното производство в България отново тръгна надолу. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че на годишна база през ноември има спад от 0.4% в индекса на промишленото производство. От статистическите данни се вижда, че потъването се дължи изцяло на по-малкото производство на енергия, чиято стойност пада с близо 10%.

Добрата новина е, че преработващата промишленост продължава да расте за втори пореден месец, след като преди това – четири поредни месеца, тя беше в рецесия. През ноември нарастването на стойностните обеми е с 1.4% на годишна база. Същото е положението и при добивната промишленост.

От данните на НСИ се вижда, че продължава срива при производството на тютюневи изделия. През ноември спрямо същия месец на 2018 г. понижението е с 14.8%. Ситуацията в този сектор се влошава всеки следващ месец от 2015 г. насам, когато „Булгартабак Холдинг“ започна да затваря производства и да съкращава хора. През 2018 г. холдинга дори продаде на BAT основните си марки и местната дистрибуция за 100 млн. евро. През 2019 г. пък закри и втората от големите си фабрики - тази в Благоевград.

Потъва обаче и производството на облекла (с 8.2% през ноември). Това е секторът, който в продължение на години дава работа на хора в слаборазвити региони в България. Мебелната индустрия също бележи значителен спад (5.2%), колкото е горе-долу понижението при производството на напитки.

При добивната индустрия растат металните руди и неметалните суровини (съответно с 10.5 и 11.7%), докато при въглищата за пореден месец има двуцифрен спад (-15.7%).

Коментари: 0