Shell започна изграждането на мрежа от зарядни станции в региона

Целта е до 2021 г. в 100 търговски обекта на Shell да има възможност за зареждане на електромобили

Shell започна изграждането на мрежа от зарядни станции в региона

Снимка: Shell

2258 ~ 2 мин. четене

Shell започна да си проправя път в сферата на зареждането на електромобили в Централна и Източна Европа, като откри първата си станция за високоскоростно зареждане в Унгария в партньорство с оператора на зарядни мрежи IONITY. Амбицията на компанията е до края на 2021 г. да осигури възможност за зареждане на електромобили в 100 търговски обекта на Shell в целия регион чрез собствена инвестиция или чрез партньорства, коментира Саша Колякин, генерален мениджър на Shell Retail в Централна и Източна Европа.

Новата бързозарядна станция има потенциал за зареждане до 350 kW. С подобен обект са необходими до 10 - 15 минути, за да се заредят електрическите превозни средства от ново поколение, което ги прави до три пъти по-бързи от сегашните зарядни устройства, достъпни за водачите, коментират от Shell.


В Унгария бе отворен първият обект на Shell Recharge – глобалният бранд на Shell за зареждане на електрически превозни средства. Така страната става петият пазар на Shell в Европа (и девети за Shell в световен мащаб), където се предлага Shell Recharge. Обектът е с капацитет за бързо зареждане от 50kW и обикновено осигурява зареждане от 0 до 80% за приблизително 30 минути.

До края на 2021 г. IONITY цели да изгради общо 21 станции за зареждане в търговски обекти Shell в Централна и Източна Европа, покривайки Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения. 

С тези два обекта Shell прави пилотно тестване на зарядните точки в региона. Началната цена от 1925 унгарски форинта (5.82 евро) за една сесия, която ще влезе в сила след първоначалния тестови период, съвпада с годината, в която Shell стъпва в Унгария. Плащанията са за сесия и могат да се извършват на касите в магазините в търговските комплекси.

Shell работи активно за разширяването на мрежата си от обекти за зареждане на електромобили и в България в партньорство с Eldrive. Компанията разполага с 11 бързозарядни станции (50kW), позиционирани в 11 търговски комплекса Shell на ключови локации в страната.

Коментари: 0