Орнито туризмът в България е под заплаха

Това е бутиков бизнес за заможни хора, а бракониерите не спират да обстрелват застрашените видове птици

Орнито туризмът в България е под заплаха
604 ~ 3 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Много чужденци и българи плащат, за да снимат застрашени видове птици в България. Става въпрос за бутиков бизнес, който привлича хора с по-високи доходи, които ценят високо природата и нейната уникалност. Орнито туризмът у нас обаче е заплашен от бракониерите, които избиват редките видове птици. Последният публичен пример е намереният в тежко състояние царски орел в нива близо до град Ямбол.

Застрашената от изчезване птица, която е простреляна от бракониери със 16 сачми, се намира в критично състояние. Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) открива в безпомощно състояние орела благодарение на поставения GPS/GSM предавател.

Пред Economic.bg д-р Христина Клисурова, ветеринарен лекар в Спасителен център за диви животни ''Зелени Балкани'', разказа, че наличието на царски орли в района на Ямбол привличат орнито туристи.

Това е един много скъп и бутиков бизнес – туризъм, практикуван от богати хора, които имат ясно съзнание, че природата е уникална. Те посещават места, където има редки и застрашени видове, за да ги снимат. Хората искат да имат преживявания в природата не с пушка, а с фотоапарат", каза Клисурова.

По нейните думи фотосафарито е доста популярно в чужбина, а от няколко години набира скорост и в България. Нашата територия изобилства с представители на флората и фауната, които са интересни за туристите. В Източните Родопи все по-често любителите на птиците фотографират гнездящи белоглави и египетски лешояди.

Затова е важно да пазим защитените видове, за да можем да развиваме този вид туризъм“, казва тя.

Клисурова обясни, че състоянието на царския орел в момента на постъпването в лечебницата е било много тежко. Лявото крило е било счупено, а рентгенографията показала 16 сачми в тялото му. Ветеринарните лекари веднага започнали лечение.

Към настоящия момент не сме наясно точно колко и какви са нараняванията на вътрешните органи и дали има вътрешни кръвоизливи. Всеки един може да ни изненада с масивен вътрешен кръвоизлив, вследствие на някоя от шестнайсетте сачми, които са попаднали в тялото му. Продължаваме да се борим за живота на птицата“, сподели Клисурова.

Царският орел е защитена птица, маркирана от БДЗП с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в района на град Елхово, обясниха от Спасителния център. Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние. Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват важна информация за вида, включително и за заплахите, които застрашават популацията му.

Според д-р Христина Клисурова откакто е открит ловният сезон на дребен пернат вид, в центъра постъпват много ранени птици.

Случаите започнаха, и без да преувеличавам, на седмица лекуваме по една птица от защитен вид. Мишелов, чапла, царският орел се лекуват при нас. Всички случаи са след ловен ден,“ обясни Клисурова.

От спасителния център са подали сигнал до компетентните органи. Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс. Законът предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

„Сезирани са Регионалната инспекция по околна среда, прокуратурата в Ямбол и МВР. Очакваме съвсем скоро да започне разследване. Ние активно ще се включим в него. Имаме точното местонахождение и приблизително до точното време на отстрела. От данните на GPS предавателя много бързо може да се засече в кой ден и час коя дружинка е ловувала“, сподели Клисурова.

Преди няколко дни от МВР-Разград и Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“ бе задържан бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници. В момента тече разследване по случая. В дома на бракониера са били намерени над 20 вида умрели и препарирани диви животни от защитени видове, като малък креслив орел , белоопашат мишелов, малък корморан, тръстиков блатар, както и земеродно рибарче, черешарка и папуняк и благородни елени.

От години неправителствени организации работят за стабилизирането на популацията на царския орел. В последните години, благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия, броят на гнездата му в България се увеличи до 46. Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация. Проектите са финансирани не само от български, но и от европейските грантове.

Финансирането идва от нашите данъци. След един такъв акт може да се нанесе удар върху дългогодишна работа на природозащитниците“, категорична е Клисурова.

Подкрепи Economic.bg