България прави още една стъпка за присъединяване към ОИСР

Служебното правителство одобри присъединяването на страната към Центъра за развитие на организацията

България прави още една стъпка за присъединяване към ОИСР

Централата на ОИСР в Париж

Снимка: БТА

960 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Служебното правителство прие решение за присъединяване на България към Центъра за развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Също така Министерският съвет възложи на министъра на икономиката Даниела Везиева да координира дейността по присъединяването и участието на страната в работата му.

Това е поредната стъпка, предприета от временното правителство, за приемане на България в Организацията. По-рано този месец българска делегация за първи път участва в Съвета на ОИСР на ниво министри, където бе потвърдено желанието на страната да се присъедини към елитния клуб.

Центърът за развитие на ОИСР е създаден през 1962 г. като форум за обмяна на опит и обсъждане между страни членки и нечленки на ОИСР на политики и стратегии за устойчиво развитие. Към настоящия момент в него членуват представители на 55 държави, от които 27 страни членки и 28 нечленки.

Със своето присъединяване България ще може да участва във всички дейности на Центъра, включително в обмяната на опит и добри практики, в разработката на национални и регионални проекти в областта на икономиката, търговията, финансите, миграцията, социалната кохезия, политиките насочени към пазара на труда, образованието и квалификацията и др.

Нашата страна ще може да разменя информация, да получава безплатно достъп до цялата база данни и публикациите на Центъра. Съществува също възможност за студентски стажове, както и за отпускане на стипендии за български представители за участие в работата и проектите на Центъра.

Присъединяването на България към Центъра за развитие е елемент от подготовката на страната ни за членство в ОИСР. Участието ни в неговата дейност би допринесло за ускоряване на реформите у нас, както и за по-тесни контакти с държавите членки на ОИСР в съвместната ни работа.

Подкрепи Economic.bg