Covid-19 забавя и процедурата за АЕЦ „Белене“

Процедурата не е спирана, но компаниите няма как да се запознаят с детайлите по проекта

Covid-19 забавя и процедурата за АЕЦ „Белене“

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ не е спирана, но изборът му със сигурност ще се забави заради ситуацията от последните месеци. За това, че тя не е спирана, потвърди днес по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова и добави, че в момента сме в етап на сключване на споразумение за конфиденциалност. To е задължително условие, за да могат компаниите да получат информационният меморандум за проекта, който съдържа цялата базова информация.

Според плана от преди пандемията големите потенциални инвеститори в АЕЦ „Белене“ трябваше през месец май 2020 г. да подадат обвързващи оферти за по-нататъшното участие в процедурата. Това обаче не се случи заради коронакризата, а държавите, които трябваше да изпратят потвържденията са сред най-засегнатите от Covid-19. Знаете, тези инвеститори са от Русия, Китай, Южна Корея, САЩ, Франция, така че това са все страни, които както нас имаха и продължават да имат ограничителни мерки по отношение на пътуване”, обясни днес Петкова.

За да задвижи отново процедурата трябва експертите от петте компании да имат достъп до информационната зала за проекта. Това са няколко компютри в обособени стаи в НЕК, в които се съдържа цялата информация за проекта", каза още Теменужка Петкова. По думите ѝ в рамките на следващите дни предстои телеконферентен разговор с всичките пет участника, които са включени в кратката листа, като целта на този разговор ще бъде да се информират едни други за епидемичната обстановка. За да продължи процес по избор на стратегически инвеститор представители на компаниите трябва да могат да дойдат на място в България, което със сигурност забавя поне с месец реализацията на проекта.

Коментари: 0