До евроизборите ЕК ще следи отблизо за онлайн дезинформация

Днес бе представен планът за за действие на ЕК за борба с дезинформацията онлайн

До евроизборите ЕК ще следи отблизо за онлайн дезинформация

Снимка: Pixabay

Европейската комисия ще извършва ежемесечен мониторинг за това дали Кодексът за борба с дезинформацията онлайн се прилага от страна на социалните и медийни платформи в ЕС. Проверките ще са така чести в рамките на периода от януари до май 2019 г., непосредствено преди провеждането на изборите за нов европейски парламент. 

Основна цел на властите сега е да се гарантират прозрачност и ненамеса в предстоящия вот, за да се избегнат проблеми като при президентската кампания в САЩ от 2016 г. например, когато се предполага, че руски тролове са повлияли на общественото мнение основно през Facebook публикации.

Планът за действие на ЕК за борба с дезинформацията онлайн бе представен днес от еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, върховния представител и зам.-председател на Комисията Федерика Могерини, зам.-председателя Андрус Ансип и комисарите Джулиан Кинг и Вера Йоурова.

Освен мониторинг на  прилагането на Кодекса, в представения днес план е впечатление прави и системата за ранно предупреждение. 

„Ще продължа да полагам всички усилия, за да се гарантира, че платформите изпълняват своите ангажименти. Няма да се поколебаем да предложим нови мерки, ако не видим ясни и измерими резултати“, заяви комисар Габриел, според която „нямаме време за губене“.

Планът за действие за борба с разпространението на дезинформация онлайн предвижда и създаването на независима европейска мрежа на проверителите на факти. Мария Габриел обясни, че тяхната работа е от съществено значение за справяне с дезинформацията.  

Тя призова също така държавите членки да положат усилия за подобряване на медийната грамотност. В този контекст ще се проведе и Европейска седмица на медийната грамотност през 2019 г. по нейно предложение. „Способността за противодействие на дезинформацията се основава и на уменията на гражданите като критично мислене, анализ, медийни умения, което им позволява да вземат информирани решения. Нужни са много усилия в този посока“, посочи българският еврокомисар.

„Необходим е всеобхватен подход в борбата с разпространението на дезинформация онлайн, който да включва координирани действия както на национално, така и на европейско равнище", заключи Мария Габриел.
Коментари: 0