До месец започват да търсят газ в Черно море

Само на 15 км от българската граница е направено значително откритие

До месец започват да търсят газ в Черно море

Платформата за сондаж ще бъде налична до средата на месец април, когато трябва да се извърши и първия сондаж в блока „Хан Аспарух.” Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев на форума "Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора".

Той припомни, че през 2012 г. е подписан договор за проучването на блока и досега там са направени най-мащабните 2Д и 3Д сеизмични проучвания в акваторията на цялото Черно море.

Предстоят два проучвателни сондажа, единият - в следващия месец, който ще отнеме около три месеца, отбеляза Добрев.

По думите му българският оптимизъм, свързан с този сондаж, не е случаен, тъй като на 15 км от българската граница е направено значително откритие.

Няма по-добра диверсификация и енергийна сигурност от добива на собствен газ, посочи той. Според него обаче реалният добив няма да започне в рамките на три години, защото такъв тип проекти имат дълъг период на реализация. Вероятно ще трябва да се направят още сондажи, за да се види дали находището може да се реализира търговски, трябва да се вземе и окончателно инвестиционно решение.

Председателят на парламентарната енергийна комисия отбеляза, че към момента повече от 95 на сто сме зависими от един източник на газ. През тази година от местен добив очакваме по-малко от 100 млн. кубически метра газ, а консумацията ни е над 3 млрд. куб. метра, сравни той.

Интересен факт е, че само в Пенсилвания се добива повече газ, отколкото Русия изнася за цяла Европа, каза Добрев. Затова трябва да се инвестира в инфраструктура, коментира той.

Коментари: 0