COVID ограниченията може да станат национални до петък

При нови затваряния последни ще бъдат засегнати училищата и детските градини, увери здравният министър

COVID ограниченията може да станат национални до петък

Снимка: БТА

18979 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса ще бъдат съобщени евентуално в петък, каза здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг днес. Той подчерта, че ако се стигне до нови затваряния, последни ще бъдат засегнати училищата и детските градини.

Служебният министър подчерта, че капацитетът на болниците все още не е изчерпан, но

се обмислят допълнителни мерки, за да не допускаме да се пренасити капацитетът на здравната система“.

Припомняме, че в последната седмица редица области въведоха локални ограничения. В това число от утре, 14 октомври, в София влизат в сила допълнителни рестрикции за бизнеса и обществената дейност – намаляване на капацитета на кина и театри, намаляване на лимита на събития като сватби и кръщенета, преустановяването на всякакви семинари и конгреси и затварянето на частни школи.

В същото време от асоциацията на общопрактикуващите лекари призова за по-строги мерки. Междувременно от Българското конгресно бюро обявиха, че са получили уверение, че до края на деня заповедта на РЗИ София ще бъде облекчена и конгреси и семинари ще могат да се провеждат.  На брифинга днес Кацаров потвърди, че вчерашната заповед ще бъде коригирана и събитията ще могат да се провеждат при режим на представяне на зелен COVID сертификат.

Подкрепи Economic.bg