Дончев: Има вариант за оставка през септември

Според вицепремиера излизането на Бойко Борисов в отпуск до края на мандата е "несериозно"

Дончев: Има вариант за оставка през септември

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Въпреки че вчера министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е готов до дни да подаде оставка, днес вицепремиерът Томислав Дончев заговори за такава през септември. В интервю за Nova той се аргументира с необходимостта на Народното събрание да работи интензивно за приемането на крайно наложителни закони, „без които на едно служебно правителство ще му е много трудно да управлява“.

Припомняме, че в момента Народното събрание е в годишната си лятна отпуска от един месец. Вицепремиерът отхвърли вариант парламентът да заработи извънредно през лятото, за да се приемат тези така необходими закони.

„Има междинен вариант, той беше анализиран последните няколко дни - оставка в края на септември, за да може Народното събрание да приеме всички важни закони, които биха ни позволили да влезем в зимата по-подготвени“, коментира Дончев. Той посочи необходимите социални мерки в коронакризата, машинното гласуване, ратификацията на различни договори с Европейската комисия, инструмента SURE, взимането на държавния заем и т.н.

Според Дончев вариант, при който премиерът Бойко Борисов излиза в отпуск до края на мандата, а той или някой от другите вицепремиери го заместват в този период, е „несериозен“.

Днес ще има коалиционен съвет, на който ще се обсъждат всички варианти. Според Конституцията на Република България, ако премиерът подаде оставка, пада цялото правителство. След това президентът ще стартира процедурата по даване на мандати на парламентарно представените партии, като първият отново ще бъде получен от ГЕРБ. Тогава ще се търси коалиция за ново правителство в рамките на сегашния мандат на Народното събрание.

По повод вчерашните сблъсъци между делегати и партийци от ГЕРБ с журналисти и протестиращи, Дончев коментира, че е крайно неприемливо. Той призова полицията и прокуратурата да разследва вчерашните сблъсъци, дори ПР-ът на ГЕРБ, който беше заснет да подпомага участниците в побоищата вчера, по време на конференцията на ГЕРБ в София Тех Парк.

Коментари: 0