Брюксел позволи на България и Гърция да финансират газовата си връзка

Комисията е преценила, че държавите ще осигурят пари строго за нуждите на проекта

Брюксел позволи на България и Гърция да финансират газовата си връзка

Снимката е илюстративна

Снимка: Publicdomainpictures

Европейската комисия позволи на България и Гърция да платят от своите бюджети част от финансирането, необходимо за изграждането на газопровода между двете страни. ЕК е преценила, че предложението от София и Атина да осигурят съфинансиране е в съответствие с правилата на ЕС, тъй като въпросното предложение се ограничава единствено до това, което е строго необходимо за реализацията на проекта.

С одобрените днес мерки ще бъдат подкрепени изграждането и експлоатацията на 182 километра междусистемна връзка между Гърция (Комотини) и България (Стара Загора). До 2021 г. газопроводът трябва да пренася до 3 млрд. куб. м природен газ годишно между двете държави. По-нататък възможностите за пренос може да се увеличат до 5 млрд. куб. м и да се създадат условия за обратен пренос от България към Гърция.

Междусистемната връзка ще бъде собственост на „Ай Си Джи Би” АД - съвместно акционерно дружество, съставено от консорциума „Ай Джи Ай Посейдон” (IGI Poseidon). В консорциума влизат италианското дружество „Едисон” (Edison), гръцкият оператор ДЕПА (DEPA) и Българският енергиен холдинг (БЕХ). Общите разходи за изграждането на междусистемната връзка са 240 млн. евро.

Финансирането ще се осигури чрез пряко дялово участие от 46 млн. евро от акционерите на съвместното дружество, вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ), управлявана централно от Европейската комисия, заем от 110 млн. евро, предоставен от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на БЕХ (впоследствие прехвърлен на „Ай Си Джи Би” АД) и пряко финансово участие с 39 млн. евро от държавния бюджет на България чрез оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 година.

България и Гърция са съобщили на ЕК за следните мерки в подкрепа на инвестицията, включващи държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС: безусловна държавна гаранция, която ще бъде предоставена от българската държава на БЕХ за покриване на заема от 110 млн. евро, който дружеството ще получи от ЕИБ. Тази гаранция ще бъде предоставена на БЕХ безплатно; 39 млн. евро пряка финансова вноска от България чрез българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"; определен режим за корпоративно данъчно облагане, който ще се прилага за Ай Си Джи Би АД за 25 години от началото на търговските дейности и ще бъде уреден чрез междуправителствено споразумение между България и Гърция.
Коментари: 0