Експерт: Очаква се лек ръст на лихвите за ипотека в средата на 2019 г.

Имотният пазар и търсенето на кредити остават стабилни, смята Тихомир Тошев

Експерт: Очаква се лек ръст на лихвите за ипотека в средата на 2019 г.
2270 ~ 1 мин. четене
Едва през средата на 2019 г. може да се очаква леко повишение на лихвите по ипотечните кредити. То обаче няма да е съществено, а имотният пазар и търсенето на кредити ще останат стабилни. Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев тази сутрин в ефира на БНТ. 

Той обясни, че в САЩ вече се наблюдава покачване на лихвите, като тенденцията постепенно обхваща и Европа. Според него обаче в България се очаква това движение да е съвсем малко. Причините се крият в силната конкурентна среда, ниските лихви по депозитите и растящия брой на депозити. 

Тошев припомни, че в началото на 2018 г. очакванията са били за задържане на нивата на лихвите межди 3.2% и 3.8%. В края на годината обаче се вижда, че те са паднали до 2.95-3.6%. „В момента ипотечнтие лихви са най-ниските, които са съществували досега в България”, изтъкна той. 

Така 2018-а е годината стана първата след кризата от 2008 г., в която броят на българите, решили да се възползват от ипотечни кредити, е достигнал най-високо ниво. 

Трябва да преценим внимателно възможностите си при такава сериозна стъпка, призова Тошев. При изплащане на кредита най-честата формула е вноската да не надвишава 30% от месечните доходи. Кредитният консултант допълни, че не е разумно да се изтегля такъв кредит, ако доходите ни са по-ниски от 1000 лв. При по-високи доходи процента на задлъжнялостта може и да е по-голям.

Подкрепи Economic.bg