ЕК обвърза милиардите за Унгария с реформа в обществените поръчки

Комисията е установила, че страната е с най-голям дял възлагания, при които има само един кандидат-изпълнител

ЕК обвърза милиардите за Унгария с реформа в обществените поръчки

Снимка: БТА

Европейската комисия е уведомила Унгария, че страната трябва да започне реформа на системата за възлагане на обществени поръчки, за да ограничи системните измами. Едва тогава на страната ще бъдат предоставени милиардите евро от Фонда за възстановяване на ЕС, предава Reuters, цитирайки вътрешен документ, видян от кореспондент.

Бюджет на ЕС

Комисията е упълномощена да управлява схемата на стойност 750 млрд. евро и вече заяви на няколко държави от ЕС, че техните предложения за изразходване на част от средствата трябва да бъдат подобрени.

Блокът иска директни промени в Законите за обществените поръчки в Унгария, се посочва в документа на ЕК от 26 януари, съдържащ конкретни законови промени, изисквани от правителството на премиера Виктор Орбан.

Конкуренцията при обществените поръчки е недостатъчна на практика“, се казва в документа и се добавя, че това е свързано със „системни нередности“, които „доведоха до най-високата финансова корекция в историята на структурните фондове на ЕС през 2019 г.“.

Будапеща, която е водила поредица от битки с властите на ЕС по въпросите за върховенството на закона, трябва да получи близо 6.3 млрд. евро безвъзмездни средства по схемата за възстановяване, ако планът за разходите ѝ бъде предложен до крайния срок през април, а след това приет от Брюксел и другите страни членки.

Документът на ЕС призовава специално за подобряване на прозрачността и достъпността на данните с аргумента, че това би довело до по-справедлив и по-отворен процес на възлагане на обществени поръчки.

В Унгария са открити нередности при близо 4% от изразходваните средства от ЕС през 2015-2019 г., според доклад от миналата година от органа за борба с измамите ОЛАФ. Средното ниво за ЕС от 0.36%, а втората най-зле справяща се държава след Унгария е Словакия, където откритите проблеми представляват 0.53% от цялото финансиране.

В интервю за Reuters през септември Орбан оспори констатациите на службата на ЕС за борба с измамите, заявявайки:

Не приемам, че Унгария е по-корумпирана от Австрия, Германия или Дания“.

В документа на Комисията са изброени законовите промени, необходими за повече прозрачност, реална конкуренция между кандидатите и отчетност в унгарските обществени поръчки, за да се избегнат измами и необходимостта от възстановяване на похарчената помощ.

В него се посочва, че Унгария има един от най-високите проценти в ЕС на наддаване от само една компания, което води до системни надценки, като се добавя, че унгарските закони за конфликт на интереси са пълни с "вратички".

„Комисията от много години настоява за по-добър анализ и контрол на рисковете при обществените поръчки“, се казва в документа. „Но изглежда има политическа опозиция на най-високо ниво. Тези мерки са лесни за изпълнение от техническа гледна точка и се вписват в целите на цифровизацията“.

Коментари: 0