ЕС ще оценява газопровода „Посейдон”

Капацитетът на готовите съоръжения се използва едва на 50%, напомни комисарят по енергетика Марош Шефчович

ЕС ще оценява газопровода „Посейдон”
260 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз тепърва ще преценява ефективността на газопровода „Посейдон”, който „Газпром”, Edison и DEPA планират да прокарат по дъното на Черно море, предаде РБК.

ЕС ще оцени предложения от „Газпром” проект, ако има единна позиция по неговата реализация. Това заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Марош Шефчович. 

„Този акт беше просто декларация. Все още няма окончателна единна позиция за проекта. Във всеки случай ние сме длъжни да оценим неговата ефективност”, допълни Шефчович.

Еврокомисарят допълни, че ако реализацията на газопровода ще изисква изграждане на големи инфраструктурни проекти, е редно да се припомни, че капацитетът на вече готовите съоръжения се използва едва на 50%.

Меморандумът за „Посейдон” бе подписан на 24 февруари. Тогава „Газпром”, италианците от Edison и гръцката DEPA постигнаха предварително споразумение за доставки на природен газ по дъното на Черно море през трети страни до Гърция и след това до Италия. Целта на документа е да се подготви нов маршрут за доставки на руски газ към Европа.

Подкрепи Economic.bg