Европейският съд глоби Гърция с €10 млн. за неправомерна държавна помощ

От 2008 г. ЕК се опитва да накара Гърция да изиска обратно над 250 млн. евро

Европейският съд глоби Гърция с €10 млн. за неправомерна държавна помощ

Снимка: Economic.bg

Гърция трябва да плати глоба от 10 милиона евро след решение на съда на Европейския съюз за това, че не е успяла да изиска обратно неправомерна държавна помощ за корабостроителница в страната в навечерието на икономическата криза, съобщава ДПА.

Още от 2008 г. Европейската комисия се опитва да накара Гърция да изиска обратно повече от 250 милиона евро неправомерна държавна помощ за корабостроителницата Скараманга (Hellenic Shipyards), която отдавна има финансови затруднения. Според Съда на Европейския съюз общата сума, която трябва да бъде възстановена, надхвърля 600 милиона евро.

Първоначалните оправдания на Гърция бяха, че пълното възстановяване на неправомерната помощ може да доведе компанията до банкрут и да застраши дейностите, свързани с отбраната, които тя извършва наред с търговското корабостроене. По-късно обаче Атина обвини компанията в "неконструктивна позиция" и "пълна липса на съдействие". През последната година Гърция предприе принудителни действия срещу корабостроителницата Скараманга, но досега не са възстановени никакви суми.

През 2012 г. излезе първото решение по случая срещу Гърция. Днес съдът реши, че страната остава в нарушение на задълженията си, които произтичат от първото решение. В допълнение към глобата Гърция ще трябва да плаща по 7 милиона евро за всеки шест месеца забавяне.
Коментари: 0