Facebook вече следи и за фалшиви снимки и видеа

Социалната мрежа опитва да се бори с дезинформацията

Facebook вече следи и за фалшиви снимки и видеа

Снимка: Pixabay

688 ~ 2 мин. четене
Facebook упорито опитва да се бори с негативните явления в своята социална мрежа, като от близо две години насам е превърнала битката с фалшивите новини и дезинформацията в свой приоритет. Поредна стъпка в тази посока е и най-новият инструмент – за проверка на снимки и видеа. 

Досега социалната мрежа бе концентрирала усилията си в проверката на достоверността на статиите. В тази си дейност тя си партнира с 27 партньори в 17 държави, които ѝ помагат за мониторинга. От 13 септември всички те ще асистират и за преглеждането на снимки и видеа, се посочва в инфромация в нюзрум секцията на Facebook. 

„Това ще ни помогне да идентифицираме и да предприемем действия срещу повече видове дезинформация, по-бързо“, се казва в публикацията. 

Подобно на работата проверката на статии, и тук моделът е базиран на машинно обучение. Той включва различни видове сигнализация, както и обратна връзка от хора, за да се идентифицира потенциално невярно съдържание. При получен сигнал, въпросните снимки или клипове се изпращат на рецензент за проверка. От Facebook уверяват, че партньорите им имат достатъчна експертиза, включително в проверката на метаданни за това кога и къде е заснет материала например. 

Предизвикателството все пак е голямо, предвид че потребителите на най-голямата социална мрежа в света – вече над 2 млрд. - споделят милиони снимки и видеа всеки ден. „Знаем, че този вид споделяне е особено убедително, защото е визуално и създава лесна възможност за манипулация“, посочват от Facebook. 

Хората по света се натъкват на дезинформация под различна форма. В САЩ например тя циркулира повече в статиите, докато в Индонезия хората казват, че виждат повече заблуждаващи снимки. 
Подкрепи Economic.bg