Франция настоява ЕС да приеме рекордния бюджет без Полша и Унгария

Това може да стане със специална процедура, при която двете страни ще загубят милиарди

Франция настоява ЕС да приеме рекордния бюджет без Полша и Унгария

Снимка: БТА

7410 ~ 2 мин. четене

Европейските лидери биха могли да продължат напред с процедурата по приемането на рекордния бюджет и плана за възстановяване на ЕС и без Полша и Унгария. Това заяви френски представител, цитиран от Reuters, посочвайки го като крайна мярка, ако двете страни продължат да блокират приемането на многогодишната финансова рамка.

Бюджет на ЕС

Унгария и Полша блокираха приемането на бюджета за 2021-2027 г. и COVID помощта на срещата на посланиците на страните членки на Блока в понеделник заради клаузата за върховенство на закона. Според нея, ако се установи нарушаване на принципите на правовата държава, ЕС ще прекрати финансирането към нея.

Националистическите правителства в Будапеща и Варшава се противопоставят на свързването на парите на ЕС със зачитането на върховенството на закона, тъй като са изправени пред официално разследване от Брюксел за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените органи.

Френските власти казват, че все още се опитват да убедят Полша и Унгария да отменят ветото си и да отблокират приемането на пакета за възстановяване от 750 млрд. евро и бюджета от 1.1 трлн. евро. Надеждата е това да се случи преди срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък.

Ако това не работи и все още не сме там, възможността да се прибегне до сделка без всичките 27 държави е една от възможностите на масата“, каза съветникът на президента Еманюел Макрон.

Едно от решенията би могло да бъде използването на така наречената процедура за „засилено сътрудничество“, при която някои страни от ЕС могат да решат да продължат с определена политика сами. Това обаче би означавало, че Полша и Унгария ще загубят достъп до десетки милиарди евро средства от съюза.

По-рано в сряда френският министър по европейските въпроси Клемент Бон заяви пред сенаторите, че Париж няма да се откаже от обвързването на еврофондовете със зачитането на върховенството на закона,

защото Европа не може да бъде заложник на определен брой държави, които не искат да спазват основите на политическия проект на ЕС.“

Припомняме, че с решението си Полша и Унгария вкараха Блока в нова, този път институционална криза. Дори повечето страни членки да се съгласят да отстъпят пред исканията на двете източноевропейски страни, Финландия и Франция например отказват да направят това, а вероятно и европейският парламент няма да бъде съгласен.

Подкрепи Economic.bg