„Газпром“ не спази обещанието на Путин за повече газ към Европа

Износът на руската компания дори е спаднал през първите две седмици на октомври

„Газпром“ не спази обещанието на Путин за повече газ към Европа

Снимка: БТА

2126 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Въпреки заявката на Владимир Путин, че Русия може да увеличи доставките на газ към намиращата се в криза Европа, засега няма индикации за нищо такова. Напротив, Москва продължава да държи в хватката си енергийния пазар на Стария континент и към момента няма намерение да я отпуска.

Износът на „Газпром“ към основните пазари спадна през първите две седмици на октомври до най-ниското ниво за това време от годината поне от 2014 г. насам, тъй като вътрешното търсене „глътна“ по-голяма част от произведеното гориво. Дългоочакваните резултати от новите търгове в понеделник показаха, че руският държавен газов гигант не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ за ноември нито през украинската тръбопроводна система, нито в посока Западна Европа през Полша.

„Газпром“ е резервирал само 30 млн. куб. м на ден през Ямал-Европа за ноември – количество, сравнимо с това през септември. През Украйна няма резервирани никакви обеми, съобщава CNBC.

Тръжните резултати се считат за ключов сигнал за пазара, тъй като те се провеждат 2-3 седмици преди месеца, за който се планират обемите.

Според енергийни анализатори Русия не бърза да увеличи доставките в региона, което доказва целта на Кремъл, а именно да ускори стартирането на „Северен поток“ 2. Спорният тръбопровод е предназначен да доставя руски газ директно до Германия през Балтийско море.

Новините от Русия идват скоро след като Путин предложи страната да осигури допълнителни доставки за Европа. Още тогава експерти насочиха вниманието към стратегическия момент, в който държавният глава демонстрира благоволението си. Той обаче отрече страната му да използва предимството си като геополитическо оръжие.

Милиони домакинства на Стария континент са изправени пред опасността да не успеят да покрият нарастващите сметки за енергия тази зима. Много държави вече предприемат различни мерки в помощ на гражданите, а и на бизнеса.

Подкрепи Economic.bg