Германия е на крачка от повторно блокиране

Най-голямата европейска икономика ще се опита да овладее ситуацията, налагайки още по-строги противоепидемични мерки

Германия е на крачка от повторно блокиране

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Германия е изправена на ръба на повторно блокиране на икономиката заради бързо растящите случаи на Covid-19. Канцлерът Ангела Меркел ще разгледа възможностите за по-строги мерки заедно с премиерите на 16-те провинции в сряда, за да се гарантира здравето на хората и същевременно да не се стигне до спиране на бизнес активността, пише Reuters.

Допълнителните ограничителни мерки срещу разпространението на пандемията от коронавирус идват на фона на растящия брой заразени. В рамките на седмица две области в южната провинция Бавария обявиха 14-дневно блокиране, а заболелите се увеличиха почти двойно. На територията на Германия са обявени 8 685 нови случая на Covid-19 днес, като броят на загиналите се е увеличил с 24 до 10 056.

Меркел коментира ситуацията в най-голямата европейска икономика като „много, много сериозна“, а според експертите без допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на вируса дневните случаи може да достигнат 30 000 през следващата седмица.

Статистиката тласна песимистичното настроение на германския бизнес, след като в продължение на пет последователни месеца оптимизмът растеше, по данни на институтът Ifo. Днес фирмите са значително по-скептични по отношение на развитието през следващите месеци. Очакванията спаднаха, като компонентът намаля до 95 пункта от ревизираните 97.4 пункта през септември.

Коментари: 0