Google може да отърве разследването на ЕК за Fitbit

Гигантът отправи оферта за 2.1 млрд. долара, но сливането буди тревоги заради използването на данни

Google може да отърве разследването на ЕК за Fitbit

Снимка: Unsplash

848 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Google може да успее да се отърве от задълбочено антитръстово разследване на Европейския съюз относно офертата за придобиването на Fitbit за 2.1 млрд. долара, пише Reuters. Източници обясняват, че компанията е склонна да не използва здравните данни, които се събират от „умните“ гривни и часовници, за да помага на рекламодателите да достигат до крайните потребители. 

Сделката бе обявена през ноември и с нея Google цели да стъпи на един от перспективните нови пазари, на който местата си вече са заели Apple и Samsung, наред с китайските играчи Huawei и Xiaomi. 

Лидер на световния пазар на носими устройства е Apple с 29.3% пазарен дял през първото тримесечие на 2020 г., следвана от Xiaomi, Samsung и Huawei. Данните са на фирмата за проучване на пазара International Data Corp. и според тях Fitbit държи само 3% пазарен дял. 

Въпреки това сделката си навлече сериозни критики от защитници на поверителността, загрижени, че Google може да злоупотреби с личните и чувствителни данни, които се събират за потребителите чрез фитнес устройствата. Опасенията са, че така гигантът, който и сега има водеща роля на рекламния пазар, ще бетонира още повече доминацията си. 

По-рано този месец регулаторите на ЕС помолиха конкурентните производители на носими устройства, разработчиците на приложения и други доставчици на онлайн услуги, както и доставчиците на здравни услуги да изложат мнения по казуса.

Сега изглежда, че Google може да успокои страстите, предлагайки обвързваща клауза да не използва здравните и уелнес данни на Fitbit за реклама. 

Очаква се Европейската комисия да вземе решение за сделката до 20 юли. Google пък трябва да излезе с предложение за отстъпки до 13 юли, в противен случай ще започне четиримесечно разследване. 

Подкрепи Economic.bg