Гръцките банки отварят в понеделник

Остава ограничението за теглене на до 60 евро

Гръцките банки отварят в понеделник
Банките в Гърция ще отворят в понеделник, 20 юли. Остава обаче ограничението за теглене на суми до 60 евро. Товасъобщи заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас, цитиран от Би Би Си.. Банковата ваканция е в сила от края на миналия месец. Отмяната й става възможно, след като вчера Европейската централна банка увеличи ликвидната помощ за Атина. 

Все пак сумите ще може да се натрупват, и ако в един ден даден гражданин не направи теглене, на следващия ще може да изтегли 120 евро.

Рестрикциите се очаква да се запазят още известно време. Те бяха наложени на 30 юни, след като страната не плати вноска от 1,6 млрд. евро към един от кредиторите си - Международния валутен фонд.

Вчера финансовите министри на 19-те страни от Еврозоната одобриха отпускането на т.нар. мостов заем от 7 млрд. евро за страната. Краткосрочното финансиране ще позволи на страната да остане платежоспособна до подписването на ново споразумение с кредиторите - МВФ, ЕС и ЕЦБ. Парите ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилизация (ЕМФС - EFSM), който бе предшественик на вече постоянния спасителен фонд на еврозоната.

Без заема Гърция нямаше да може да изплати дължимите на 20 юли 3,5 милиарда евро към ЕЦБ.
Коментари: 0