Гърция се отваря отново за круизни кораби от утре

Разрешението обаче е под условие, че пътниците могат да представят доказателства за отрицателен тест

Гърция се отваря отново за круизни кораби от утре

Снимка: Pixabay

192 ~ 1 мин. четене

Въпреки че круизните кораби бяха основни места за разпространението на COVID-19, Гърция ще им позволи да акостират по бреговете ѝ от началото на август. Разрешението обаче е под условие, че пътниците могат да представят доказателства за отрицателен тест през предходните 72 часа.

Докато международната круизна индустрия почти се е затворила и е по-тежко засегната от въздушните пътувания, Гърция се стреми да привлече повече туристи в страната това лято, за да помогне за компенсиране на икономическите загуби, причинен от COVID-19.

Министърът на туризма Харис Теохарис обяви, че отново ще се отворят шест круизни пристанища - Пирея, Ираклио, Корфу, Родос, Катаколо и Волос ще се отворят и че ще се извърши произволно тестване.

Министерството заяви, че Теохарис е информирал Международната асоциация на круизните лайнери (CLIA) и трите основни оператора, работещи в Гърция (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises), че шестте пристанища ще бъдат отворени за тях, а други по-късно.

Той добави, че „Гърция е първата страна, която реагира на круизния сектор, въвеждайки здравни протоколи, специално за тази форма на туризъм. Здравните процедури, които ще се прилагат на круизните кораби под надзора на гръцките власти, се основават на стандартите на ЕС и са адаптирани към гръцкото законодателство и местните условия."

Подкрепи Economic.bg