Информация за петрола край Варна ще има през декември

За пръв път в България се прави сондаж на такава дълбочина

Информация за петрола край Варна ще има през декември
3770 ~ 2 мин. четене

До края на декември държавата трябва да получи отчет от френската компания Total за проучването им за петрол и природен газ в Черно море, информира БТВ. До този момент няма информация за количествата нефт, които компанията е открила в българските води на Черно море.

Положителният резултат за наличие нефт идва от сондаж дълбоко в Черно море между Варна и Бургас. За пръв път в България се прави сондаж на такава дълбочина – близо 6000 метра. Проучването стига до  близо 2 хиляди метра под водата плюс още близо 4 хиляди метра надолу под земята. Добивът  на такава дълбочина е изключително скъп и може да се окаже нерентабилно, ако няма големи запаси.

Споразумението предвижда проучванията да продължат до 2022 г. Ако се открият достатъчно залежи, Total може във  всеки един момент да заяви търговското откритие и да сключи договор за добив на концесия. Таксите, които държавата ще получава след процедурата за проучване – от реалния добив, зависят от рентабилността на добива. Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова диапазонът е широк – между 2 и 30% от приходите на компаниите.

Само преди дни стана ясно, че френската петролна компания Total е намерила нефт в находището "Хан Аспарух" в Черно море. За откритието се съобщава в тримесечния финансов отчет на компания, там е записано, че откритието е направено в периода юли - септември, но не е дадена повече информация за потенциалните количества. Блокът се намира край Варна на 80 км в Черно море и е с площ от 14 220 кв., а проучванията се извършват на дълбочина между 100 и 6000 метра.

Подкрепи Economic.bg