Комитова обори твърденията на Бойко Борисов за „Хемус“

АПИ е възлагала поръчки, но без да е в състояние да ги обезпечи финансово

Комитова обори твърденията на Бойко Борисов за „Хемус“

Снимка: БТА

9528 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Служебният регионален министър арх. Виолета Комитова обори твърденията на бившия премиер Бойко Борисов, който каза, че финансовият министър Асен Василев е взел парите за строежа на магистралата, за да ги напише като излишък. По думите ѝ там може да се строи и без въпросното финансиране, тъй като вече има дадени авансово средства. 

Комитова напомни, че служебното правителство трябваше да трансформира бюджета, така че да осигури пари месец по месец за пенсионерите и медиците на първа линия. „Нямаше възможност да се актуализира бюджетът и заради липса на Народно събрание се търсеха свободни средства, които към момента не са необходими по тяхното предназначение, за да се решават други социални проблеми“, коментира министърът в интервю за „Нова телевизия“.

Такъв е случаят с парите, предназначени за АМ „Хемус”.

Според Бойко Борисов обаче Василев е „взел парите от строежа и ги е написал като излишък“. В събота бившият премиер коментира: „Хората от цяла Северна България да знаят, че тези измамници им взеха бъдещото.“

Както по-рано стана ясно, за магистралата има 70% предварително дадени пари, а е изпълнено строителство на около 13 на сто. „Тоест там може да се строи и без тези пари, тъй като средствата вече са дадени авансово“, изтъкна Комитова.

Преди няколко седмици наяве излезе информацията, че за строителството на аутобана са изплатени огромни суми в аванс, докато извършената работа е сравнително нищожна. За някои участъци дори няма отчуждителни процедури. Така кабинетът взе решение, с което МРРБ да върне в централния бюджет сумата от над 490 млн. лв.

Комитова коментира още, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е възлагала поръчки, но без да е в състояние да ги обезпечи финансово. „При бюджет от 382 милиона лева чрез допълнителни задания АПИ възлага допълнителни ремонтни дейности за 2.9 милиарда лева, които са разделени в две календарни години. Възниква въпросът защо в област, в която имаме нужда от много текущи ремонти на пътища, защо възлагаме толкова много дейности, без да имаме финансиране“, отбеляза тя.

Според нея е парадоксално, че при АМ „Хемус“ няма възможност за строителство на лотовете от 4-и до 9-и, но средства са осигурени, докато при текущите ремонти е обратното – има фронт за строителство, но няма пари.

Този начин на управление е най-големия парадокс. С парите от „Хемус” е могло да си осигурим пари за текущите ремонти” посочи регионалният министър.

Подкрепи Economic.bg