Лукарски: Няма риск за банковата система

Стокообменът с Гърция ще продължи, независимо от кризата

Лукарски: Няма риск за банковата система

На този етап няма трусове в българската банкова система, гръцките банки са контролирани да не изнасят парични ресурси към южната ни съседка. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на брифинг, предаде репортер на Economic.bg.

Според него стабилността на еврозоната е важна за целия ЕС, а и Гърция е наш съсед.

Той заяви, че България има сериозен стокообмен към Гърция, основно на хранителни продукти, като зърно, както и електричество. Лукарски е на мнение, че те са жизнено необходими и ще продължат да се изнасят, въпреки кризата.

До този момент реално няма отчетени загуби от гръцката криза, които да предизвикат драматизъм, заяви Лукарски.

"Кризата в Гърция все още не е завършила, какво ще се случи там ще се реши в неделя. Има плюсове и минуси от това, което се случва в южната ни съседка. Не трябва пасивите или активите да надделяват в ситуацията", обясни министърът.

Ситуацията в южната ни съседка допринася за това България да е давана за пример като държава, която следва финансова дисциплина, смята той. Лукарски подчерта, че има най-различни сценарии за Гърция и България е подготвена за всеки един от тях.

На въпрос какви ще бъдат последствията за страната ни, ако Гърция излезе от еврозоната, Божидар Лукарски отвърна, че ще говори за това, когато вече е факт. "Това, което се коментира в Министерски съвет, е да не създаваме паника и да рисуваме различни сценарии какво ще се случи. В момента драмата е в развитие", каза той по отношение на случващото се в южната ни съседка.

Коментари: 0