8 любопитни факта за вулкана Етна

8 любопитни факта за вулкана Етна

Снимка: Pixabay

Планината Етна се намира до популярния италиански остров Сицилия. Етна е най-големият активен вулкан в Европа. Представяме ви няколко любопитни факти за това красиво и интересно място:

8. Етна избухва всяка година с изключение на 2007 г. Най-мощното изригване на вулкана е било през 1669 г., когато загиват 20 хил. души, а 50 града са унищожени. Последното му изригване е през 2017 г.

7. За да обиколите Етна, ще трябва да изминете близо 150 км. Височината на тази планина е впечатляваща - 3350 метра над морското равнище.

6. Името "Етна" означава "изгарям".

5. Според вярванията планината е поразяване непрекъснато от вулкани, защото е била обитавана от Вулкан, римският бог на огъня, който отива да чука червения горещ метал, когато разбира, че жена му Венера има афера. Това биене на метал се смята за причината за изригването.

4. За света вулканичната планина е известна като планината Етна, за жителите на Сицилия - ‘Mungibeddu’ или ‘Montebello’, което се превежда красива планина.

3. През 2013 г. Обединените нации класифицират Етна като обект на световно културно наследство.

2. Много близо до източната част на Етна е разположена долина под формата на подкова с ширина 5 км и дълбочина 1000 м. Тя е известна като "Долината на вола".

1. Почвата, ограждаща, Етна е много плодородна. Тя е идеална за отглеждане на хранителни култури, като цитрусови плодове, грозде, зеленчуци. Около 1/3 от хранителните култури в Сицилия се отглеждат в близост до вулканичната планина.

Коментари: 0