Николова разпореди нови мерки срещу Covid-19 в зимните курорти

Според правилата маски ще трябва да се носят на лифтовете и в заведенията докато не се храним

Николова разпореди нови мерки срещу Covid-19 в зимните курорти

Снимка: Economic.bg/Архив

Задължително носене на предпазни маски на лифтовете в зимните курорти, както и в заведенията до започване на консумация на храната. Групите в ски училищата пък не трябва да са по-големи от 10 човека, а редовната дезинфекция и поставянето на информационни табели са задължителни.

Това са част от правилата, които ще трябва да спазват зимните курорти в страната по нареждане на министъра на туризма Марияна Николова, която издаде заповед за въвеждане на единни правила срeщу Covid-19 през предсоящия сезон. 

Именно за въвеждането на такъв тип правила, по модел на държави като Австрия, Швейцария и Италия, настояха от Националния борд по туризъм (НБТ) преди дни.

Туристите задължително трябва да покриват своите уста и нос по време на престоя в кабината, както и на териториите на лифт станциите посредством предпазна маска, шал, бъф или друг вид покривало. Това ще важи и за всички лифтове, влекове, пътеки в зоната за начинаещи, както и пред касите, на които се закупуват карти. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора на лифта при необходимост, се казва в заповедта на министъра.

Редовната дезинфекция на всички помещения, поставянето на дезинфектанти, както и на информационни табели също е задължително. На територията на гардеробите туристите също ще трябва задължително да носят предпазни маски, според новите правила.

Групите в ски училищата трябва да са максимум от 10 души, като не се допуска лица с видимо нездравословно състояние да участват в тях, както и да не се допуска смесване или преместване на лица от една в друга група. Преди започване на обучението да бъде осигурен филтър (измерване на температурата за учителите, участващи в процеса, служителите на ски училището и всички обучаеми), а отстоянието между клиентите по време на обучението им да не бъде по-малко от 1.5 м.

Министърът представи днес новите правила пред бранша и местната власт, които ги приветстваха и изразиха готовност да ги надграждат. Освен това обаче кметовете поискаха и единна рекламна кампания за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест.

Всички места, на които трябва да се носи предпазна маска според новите правила са:

  • Обществен транспорт, шатъл бусове, таксита
  • Аптеки, поликлиники, клиники, болници, социални домове, старчески домове
  • Магазини и всички търговски обекти
  • Банки, пощи и всички обществени институции  
  • Туристически информационни центрове
  • В ресторанти до консумация на храната
  • Всички закрити обществени места

 

Целият текст на изискванията може да видите ТУК.

Коментари: 0