Мобилното приложение e-SOS ще помага на изпаднали в беда

То е първият продукт, излязъл от лабораторията за иновации на ОББ и ДЗИ SurfStudio

Мобилното приложение e-SOS ще помага на изпаднали в беда

Снимка: ОББ

2129 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Ново българско мобилно приложение ще помага на хора, изпаднали в беда, да се свържат с екип на спешна помощ, повишавайки шанса си за оцеляване при изгубване в планината например или при катастрофа. То се нарича e-SOS и вече е достъпно безплатно за потребители на Android, а до края на седмицата – и на iOS. Апликацията е разработена съвместно между Vivacom, ДЗИ и Сирма Груп Холдинг. 

„Много хора се губят в планината, а и сме на едно от първите места в Европа по смъртни случаи при катастрофи на глава от населението“, коментира Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ, и допълва, че „много от тях може да бъдат спасени, ако на момента се приложени правилно лечение“. 

Така например в приложението e-SOS човек може да вкара важни данни като кръвна група, алергии и други, които да дадат на спешните екипи правилна насока за животоспасяващи стъпки. Чрез бутона SOS пък се дава възможност за директна връзка с екипите на 112. Има и опция за споделяне на точното местоположение на ползвателя и неговото здравно досие с избраните спешни контакти. 

Всяка от двете компании, стоящи зад идеята за e-SOS – Vivacom и ДЗИ, са размишлявали преди това поотделно върху проблеми, които са срещали в процеса си на работа. Главният изпълнителен директор на телекома обръща внимание, че много често се свързват с тях при издирването на загубили се в планината хора, за да предоставят информация за последно засеченото местоположение на устройството на човека. 

„Замислехме се какво е онова нещо, което човек може да взема в планината със себе си, не му е много тежко, обаче може да каже къде е, а и да посочи пътя откъдето е минал“, коментира Атанас Добрев. Разликата с Google Maps например е, че то може да каже къде е бил потребителят последно, но не и посоката на придвижване. „Но да се знае откъде е минал човек и в каква посока се движи, помага много при загубили се в планината“, изтъква още той. 

Екипът на Vivacom тръгва от тази посока, а този на ДЗИ – от проблема с пострадалите при катастрофа. Много често хората попадат в спешното отделение, където обаче лекарите не разполагат с никаква информация за неговото състояние. 

„Така естествено се разбрахме да съберем двата проекта и да помогнем с правилна информация в точния момент“, обобщава Добрев.

Компаниите не планират да изкарват пари от приложение, което е безплатно за ползване от всички. Потребителите могат да го изтеглят свободно, като не е задължително да са клиенти нито на Vivacom, нито на ДЗИ. 

Приложението е разработено в новата лаборатория за иновации SurfStudio на ОББ и ДЗИ, която бе официално представена днес пред журналисти. Пространството е оборудвано с различни постижения на съвременните технологии и иска да вдъхнови служителите да експериментират с различни решения, да търсят оптималното взаимодействие с технологичния напредък и да прилагат иновациите в своята дейност. 

SurfStudio цели да се превърне в платформа за споделяне на иновации и обмяна на идеи в ОББ, ДЗИ и останалите компании от Групата KBC. Такива лаборатории тя вече има в Прага, Братислава, Дъблин, Брюксел и Будапеща. 

Коментари: 0