Над 40 000 българи търсят работа в чужбина

Това е броят на хората, консултирани от Агенция по заетостта

Над 40 000 българи търсят работа в чужбина

Над 40 000 българи търсят работа в чужбина, показва справка на Агенция по заетостта, изготвена за "Труд". По неофициални данни броят на желаещите да напуснат страната за повече пари е в пъти повече. 

Между 50 000 и 60 000 напускат България всяка година, твърдят синдикатите от КНСБ. Според други източници в момента зад граница са над 2,5 млн. наши сънародници в трудоспособна възраст. Само в съседна Гърция през 2015-а над 100 000 българи са работили сезонна работа.

Сред топ дестинациите за българите, желаещи да работят в сферата на селското стопанство са Испания и Португалия, а в сферата на туризма - Австрия и Германия, поясняват експерти на АЗ. Страни като Германия, Великобритания и Чехия предлагат и възможности за технически специалисти. 

Най-търсени остават IT специалистите. Недостигът в Европа надхвърля 100 000 работни места. Глад на Стария континент има и за технически професии - заварчици, шлосери, електротехници, както и за специалисти в областта на хотелиерството и ресторантьорството - сервитьори, бармани, камериерки, рецепционисти, готвачи.

Продължава и "изтичането" на медицински кадри от страната. Най-много лекари в момента се търсят във Великобритания, а Германия е притегателен център за специализанти. По данни на лекарския съюз най-често от страната си тръгват хирурзи, анестезиолози и акушер-гинеколози, а най-сериозен недостиг на специалисти има сред патолозите, ортопедите и педиатрите.

Обединените арабски емирства предлагат до 10 000 евро месечна заплата на лекарите и до 4 000 евро за медицинските сестри. Стартова заплата на лекар във Великобритания е най-често между 50 000 и 70 000 паунда годишно.

Коментари: 0