Николова очаква летният сезон да стартира след 15 май

Николова очаква летният сезон да стартира след 15 май

Снимка: Красимир Свраков

Министърът на туризма Марияна Николова очаква летният сезон в страната за 2021 г. да започне след 15 май. „С въвеждането на зелените коридори ние виждаме възможност да има една единна регулация, но това ще стане първо на европейско ниво. По отношение на третите пазари – там, където се изисква задължителен PCR тест, усилията на Министерството са насочени към това да направим една реципрочна политика - когато намалее броят на болните и със съгласието на здравните власти, ние да освободим задължението за отрицателен PCR тест. Така очакваме след 15 май да започне сезонът“, посочи тя, цитирана от „Фокус“.

Тя припомни, че бюджетът по мярката за субсидиране на чартърите с 35 евро на седалка, е 55 млн. лв., а програмата ще продължи да действа до 2022 г. „За миналата година сме изплатили 3.5 млн. лв“, каза още тя.

По отношение на чуждестранния туристически пазар, тя посочи, че интересът от страна на израелските туристи е огромен, а по искане на бранша във Варна е започната специализирана кампания за руския и немския пазар, като предстоят срещи с представители на тези страни.

Припомняме, че през изминалото лято заради безпрецедентната ситуация около коронавируса стартът на сезона се забави с няколко месеца и той активно стартира след началото на юли. Голяма част от чуждестранните туристи не дойдоха. Всичко това доведе до загуби за туризма от 5 млрд. лв.

Коментари: 0