Нови правила за влизане в Германия от днес

Те идват на фона на притесненията от щама „Делта“, който летуващите в чужбина могат да донесат в страната

Нови правила за влизане в Германия от днес

Снимка: БТА

3227 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

От неделя (1 август) неваксинираните пътници, пристигащи в Германия от чужбина, ще трябва да предоставят отрицателен тест за коронавирус на влизане в страната. Новите правила идват на фона на опасенията от „Делта“ варианта и потенциалния скок на инфекциите, който може да предизвикат летните туристи, връщащи се от други държави, предава DW.

Изискването за тестване се отнася за всички неваксинирани лица на възраст над 12 години.

Ваксинираните хора и тези, които са се възстановили от вируса, са освободени от изискването за тестване, но трябва да предоставят документация, показваща, че са напълно ваксинирани или преболедували COVID-19.

Трансграничните пътуващи и пътуващите през страната транзит също са освободени от задължението за тестване.

Бързите тестове не могат да се правят по-рано от 48 часа преди влизането в Германия. За PCR тестове ограничението е 72 часа. За тези, които идват от райони, определени като „зони с вирусни вариации“, бързите тестове не могат да бъдат правени по-рано от 24 часа преди пристигането.

Също от днес Германия ще категоризира страните само в две зони: „зони с висок риск“ и „зони с вирусни вариации“.

При пристигане от „зони с висок риск“ гражданите, които не са ваксинирани или не са прекарали заболяването, подлежат на 10-дневна карантина. След пристигане от „зони с вирусни вариации“ ще се влиза в задължителна 14-дневна карантина.

Подкрепи Economic.bg