Нови рекорди за гръцкия туризъм се очакват през 2016 г.

Гърция може да се възползва от настоящите международни политически отношения

Нови рекорди за гръцкия туризъм се очакват през 2016 г.

Рецесията в гръцката икономика ще продължи и през следващата година, с изключение на туристическия сектор, според оценки на Европейския съюз. През 2016 г. също се очаква увеличение на броя на туристите, които посещават Гърция. След като гръцката икономика за кратко се върна към растеж през 2014 г., ЕС очаква свиване с 1.3% през 2016 г. Икономическата рецесия щеше бъде по-голяма, ако не беше туристическият сектор, който от година на година, прави все по-добри резултати и вече допринася за 20% от БВП на страната.

Пристигащи и ръст на приходите

Въпреки негативните заглавия за затваряне на банките в страната, за налагане на контрол върху капитала и стачките в големите градове, броят на туристите през 2015 г. в Гърция се увеличи до около 26 милиона туристи от 22 милиона през 2014 г.

Според гръцкия туристическа конфедерация (SETE), приходите от туризъм се увеличават от 14,3 милиарда през 2014 до 14.5 през 2015 г., а 2016 г. може да се окаже още една рекордна година за гръцкия туризъм, пише DW.

Допълнителни туристи от Русия

Над 2 милиона туристи се очакват главно от Русия в Гърция. Египет и Турция, две от топ любимите дестинации на руснаците доскоро, загубиха инерция след катастрофата на руския самолет в Синайския полуостров в края на октомври и свалянето на руския изтребител от турски пилот.

Гръцкият туризъм определено може да се възползва от това. Очаква се и повече немски туристи да посетят страната през 2016 г.

Коментари: 0