ОПЕК+ се готви да продължи сделката си за производство на петрол

Иран, Ирак и Саудитска Арабия подкрепят мерките

ОПЕК+ се готви да продължи сделката си за производство на петрол

Страните от ОПЕК най-вероятно ще се съгласят да удължат споразумението за ограничаване на производството на петрол с още 9 месеца до края на 2018 г., съобщава Bloomberg. Резултатите от настоящото споразумение ще бъдат анализирани в средата на следващата година.

Срещата на ОПЕК+ се провежда във Виена и на нея ще се обсъди въпросът за разширяване на споразумението за намаляване на производството на петрол след март 2018 г.

Саудитска Арабия подкрепя удължаването на сделката на ОПЕК за намаляване на производството на петрол с 9 месеца, заяви министърът на петрола на страната Халид ал-Фалих. „Мисля, че ще можем да постигнем консенсус на срещата на ОПЕК”, каза той.

Ръководителите на петролните ведомства на Иран и Ирак също отбелязаха, че подкрепят удължаването на споразумението до края на следващата година.

С особен оптимизъм пазарът реагира на думите на руския министър на енергетиката Александър Новак, че всички страни, включително тези, които не са включени в ОПЕК, подкрепят разширяването на споразумението. По-рано експертите имаха опасения, че Русия все още се съмнява в целесъобразността на такава мярка.

Коментари: 0