Основателят на 4chan напусна Google

"Момчето - гений" беше нает от компанията, за да засили социалната мрежа Google Plus, която трябваше да бъде основен конкурент на Facebook

Основателят на 4chan напусна Google

Снимка: Unsplash

Глория Христова Автор: Глория Христова

Крис Пул, който основа спорна онлайн общност 4chan, напуска Google. От 2016 г. Пул преминава през няколко отдела в компанията. Последната му длъжност е била на продуктов мениджър. Google потвърди, че Пул вече не е част от екипа, но не даде информация пред CNBC каква е причината.

Пул основава 4chan през 2003 г. на 15-годишна възраст. Общността се превръща в една от най-влиятелните и противоречиви онлайн общности до момента. Пул е наричан „момчето – гений“.

4chan се превръща в интернет убежище за почти безпрепятствено свободно слово. Но с течение на времето се сблъсква с критики за нецензурни изображения, тормоз и изтекла информация, често насочена към жени и малцинствени групи. Общността става обект на множество съдебни дела, както и призовки от ФБР за заплахи от насилие, публикувани на сайта, според доклади. През 2015 г. Пул обявява, че се оттегля от управлението на 4chan и продава сайта на японския интернет предприемач Хироюки Нишимура за сума, която не беше разкрита.

Пул разкри през 2016 г., че се е присъединил към Google като продължение на работата си и в вече премахната публикация заяви, че ще използва своя „опит от дузина години изграждане на онлайн общности“. Той се присъедини като продуктов мениджър в звеното за снимки и потоци, което по това време се ръководи от вицепрезидента Брадли Хоровиц. Това предизвика спекулации, че компанията го е наела, за да й помогне да преосмисли амбициите си в социалните медии, някои от които имаха за цел да се конкурират с Facebook.

Пул прескача между няколко различни роли през петте си години. В един момент той съобщава, че е станал партньор в стартиращ инкубатор на Google, Area 120. След това става продуктов мениджър в подразделението на Google Maps, според Crunchbase. Според неофициална информация, той е бил нает, за да популяризира Google Plus, която трябваше да е основна конкуренция на Facebook.

Коментари: 0