Пазарът на луксозни имоти с ръст от 20% за година

Най-търсени остават къщите, разположени в затворен комплекс

Пазарът на луксозни имоти с ръст от 20% за година

С около 20% е нараснала активността на пазара на луксозни имоти в страната в рамките на една година. Това показват данните от сравнение между първите месеци на 2015 г. и същия период на предходната 2014 г., направено от компанията за луксозни имоти Unique Estates. Основната причина за ръст на обемите е в активизирането на купувачите в средните ценови нива /средни за луксозния сегмент и високи за пазара на имоти като цяло/, които формират над 65% от пазара от началото на годината. Във високите ценови нива най-търсени остават къщите, разположени в затворен комплекс, като това може да се определи като най-отличителната тенденция за наблюдавания период, посочват специалистите.

„Запитванията и сделките за луксозни къщи и апартаменти демонстрират видимо покачване спрямо началото на 2014 година”, казва Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. „Макар раздвижването да се наблюдава във всички сфери на имотния пазар, в сегмента, в който ние работим, причините са по-специфични. Нашите купувачи имат добри финансови възможности и по-активно от другите търсят най-сигурната инвестиция за парите си. 

С времето доверието в луксозния имот се очерта като изключително устойчиво. Това бе допълнено и от частичния спад на добрия имидж на някои финансиращи институции и липсата на пазарна логика спестените средства да бъдат държани на нисколихвените депозити в настоящия момент. Нашите клиенти имат висока финансова култура и неслучайно се стремят да преразпределят оптимално рисковете”, допълва Илиева.

От началото на 2015 г.  част от клиентите предпочитат да вземат кредит за част от сумата, дори да имат необходимите средства за цялата сделка. Това са купувачите на т.нар. престижни имоти. Те избират апартаменти с три спални, на цена между 150 000 и 200 000 евро в добрите райони на столицата.

През наблюдавания период имотите в затворените комплекси се очертаха като най-атрактивната за клиентите придобивка поради множеството решени въпроси, които са проблем при стандартните къщи и апартаменти.

Друга група клиенти, която активно влияе на пазара на луксозни имоти в момента, са купувачите, които инвестират в имоти с цел отдаването им под наем. Те не възнамеряват да използват жилищата, а да получават доходи от тях, като в същото време имат собственост, чиято стойност се очаква да расте в дългосрочен план.

Без съществени изменения се запазва наемният пазар на луксозни имоти, казват от компанията.

„Наемните нива задържат цените си стабилни с незначителни изменения в рамките на последната една година. Пазарът на покупко-продажби и този на наеми са в тясна връзка и зависимост. Когато покупката на имот стане изгодна, каквато е ситуацията през последната половин година, хората напускат жилищата под наем и предпочитат за сходна стойност да изплащат кредит. Това неизбежно в даден момент ще повлияе на наемните нива, но засега цените са стабилни, особено в центъра на София, в района на Оборище и Докторска градина, както и в горната част на Лозенец”, допълва Илиева.

В същото време някои по-качествени проекти на пазара на покупко-продажби започнаха да бележат известен ръст в нивата си, но засега е рано от това да се правят изводи. Това, освен на растящата активност, ще се дължи и на продължаващите индикации за глад по отношение на наистина качественото предлагане.

Днес интересът на клиентите – купувачи и наематели, е към модерно издържани жилища, практични и с „олекотен” дизайн и обзавеждане. Аристократичните имоти с история и старинен стил трябва да са изключително добре поддържани, да разполагат с асансьор и да не са разположени в амортизирани сгради, за да успеят да отговорят на очакванията на все по-взискателните клиенти, посочват от Unique Estates.

Докато купувачите, търсещи в по-високия сегмент на луксозните имоти, са по-претенциозни, то средната класа клиенти са изключително прагматични. Те не се влияят толкова от наличието на гледка или от съседите, а търсят паркомясто и гараж, държат на асансьор в сградата и силно се интересуват от местоположението и инфраструктурата на района. Най-желаните квартали продължават да са Лозенец, Изток, Иван Вазов, Център или по-точно районът на Докторската градина.

“Наблюдаваме раздвижване на самия бул. „Витоша”, както и на неговите пресечни улици в централната му част. Южните или т.нар. „горни” райони на Лозенец се купуват основно с цел отдаване под наем”, казват още от Unique Estates. В покрайнините на града топ дестинациите са Бояна, Симеоново, Драгалевци, Камбаните, Панчарево.

„Наблюдаваме една, може да се каже, напълно нова тенденция. Добра реализация намира качественият и практичен имот на разумна цена. Пазарът е изключително активен, добрите оферти се реализират за по-малко от 1-2 месеца, липсват допълнителни договаряния, тъй като и двете страни знаят какво предлагат и какво трябва да получат, познават добре пазарните условия днес. Имотите в най-високия сегмент, които са надценени, понякога с над 30%, са тези, които не успяват да намерят реализация. Понякога изключително скъп апартамент остава на пазара твърде дълго, защото се намира в район с недобра инфраструктура. Може да се каже, че сделки се сключват само между добре запознатите участници”, допълва Весела Илиева.

Коментари: 0