Пазарът на недвижими имоти се движи от работещите в IT сектора

Локацията и вътрешното разпределение са ключови при избора на жилище, според BLD

Пазарът на недвижими имоти се движи от работещите в IT сектора

Снимка: Economic.bg/Архив

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Около 40% от купувачите на жилища ново строителство в София са служители на високи позиции или работят в IT-сектора. А 24% от хората, които искат да си купят нов дом, са собственици на компании в сферата на строителството, работят в сферата на енергетиката, геодезията, автомобилостроенето или медицинските услуги. Това стана ясно от данни на инвестиционната компания BLD, които бяха представени по време на бизнес закуска организирана от компанията.

Според компанията, когато купуват ново жилище, по-голяма част от клиентите продават старо. Същевременно покупките с кредит бележат ръст. От началото на 2019 г. около 50% от сделките на компанията са сключени с ипотека.

„Сделките с външно финансиране не са резултат от невъзможността на хората да се сдобият с имота с лични средства. Те купуват с кредит, просто защото лихвите са ниски и това е изключително евтин и достъпен ресурс. Изключение правят само най-скъпите имоти, при които доминират плащанията със собствени средства“, коментира Ирина Кънева, която от няколко месеца е новият търговски директор на BLD.

Анализът на инвестиционната компания показва още, че хората избират къде да купят новия си дом на база неговата локация и разпределението на стаите в жилището. „Тенденцията при градските ни проекти е устойчива – интересът идва предимно от хора, живели до момента в същия квартал. Можем да кажем, че Манастирски ливади е единственото изключение – там купувачите ни са буквално от всички точки на София. Причината е логична – когато добавиш стойност в локацията, се добавя и търсене", казва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

Той обяснява, че в този квартал компанията работи цялостно - изгражда улици, облагородява зелените зони, осигурява условия за децата. "Развитието на районите се превърна в естествена задача на инвеститорите през последните години”, каза Савов.Според прогнозите на компанията през 2020 г. пазарът на жилища в София ще отчете ръст на броя на сделките. По думите на Димитър Савов купувачите, които търсят имот за лично ползване в столицата, не идват от останалите населени места, каквато беше тенденцията допреди няколко години.

По време на разговора стана ясно, че цените на паркоместата в столицата са средно между 8000 до 10 000 евро. А хората, които живеят в тристаен апартамент обикновено купуват по две паркоместа. В някои от елитните квартали на София цените на гаражите дори могат да се сравняват с цените на някои  имоти в квартали от периферията на столицата. „В Лозенец гаражите са на цената на двустайните апартаменти в Люлин“, заяви изпълнителният директор на компанията.

Коментари: 0