Петкова подготвя конкурс за проучване за нефт и газ в блок „Тервел“ в Черно море

Предстоят промени в Закона за подземните богатства

Петкова подготвя конкурс за проучване за нефт и газ в блок „Тервел“ в Черно море

Снимка: МЕ

1276 ~ 1 мин. четене
В момента се подготвя процедурата за избор на изпълнител за търсене и проучване за нефт и газ в блок „Тервел“ в дълбоко Черно море. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова на среща с управителя на „Тотал Е&П България“ Ксавие Фожрас.

Той подари на Министерството на енергетиката сондажното длето, използвано при проучвателен сондаж „Плошков-1“ в блок Хан Аспарух. В рамките на сондажа бяха открити въглеводороди.

По време на срещата в Министерството на енергетиката бяха обсъдени и предстоящите промени в Закона за подземните богатства. Министър Петкова подчерта, че основа задача пред българското правителство е осигуряването на подходяща среда за развитие на чуждестранните инвестиции. „Измененията в закона ще се уточнят в рамките на конструктивен диалог“, допълни тя.

След проведен конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ през 2012 г. бе подписан договор с „Тотал Е&П България“. Към момента са разработени два сондажа – „Плошков-1“ и „Рубин-1“, проучвателните работи продължават.
Подкрепи Economic.bg