„Разменяме петрол за ваксини“

Заради замразените си сметки Венецуела предлага да плаща с „черно злато“

Николас Мадуро, президент на Венецуела:

„Разменяме петрол за ваксини“

Снимка: Стопкадър / Youtube

Автор: Economic.bg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в неделя, че страната е готова да плати за ваксини срещу COVID-19 с петрол, въпреки че предостави малко подробности за това как би действала такава схема, предава Reuters. 

Венецуела е обект на строги икономически санкции и голяма част от средствата ѝ са замразени в задгранични сметки. Затова сега е готова да доплати за ваксини от механизма COVAX на Световната здравна организация (СЗО), разработен специално за по-бедните нации, чрез доставки на петрол. 

Венецуела разполага с петролна промишленост и има клиенти, които ще купуват нашия петрол“, каза Мадуро в обръщение по държавната телевизия. „Готови сме и да разменим петрол за ваксини, но няма да молим никого.“

Обхванатият от кризата суров износ на петрол се срина до най-ниските си нива от десетилетия, след като Вашингтон санкционира държавната петролна компания Petroleos de Venezuela през 2019 г., като прекъсна износа на Венецуела за САЩ и разубеди много други клиенти да купуват венецуелски петрол.

Досега страната е получила ваксини от Русия и Китай, като преговаря и с Панамериканската здравна организация (PAHO) относно достъпа до такива чрез COVAX. По този механизъм обаче към Латинска Америка се насочва основно препаратът на AstraZeneca. А миналата седмица венецуелското правителство заяви, че няма да приема от него. 

Вашингтон постави на Мадуро етикет на диктатор, като го обвини, че е фалшифицирал преизбирането си през 2018 г. и е нарушил правата на човека с репресии срещу критиците си и несъгласните с политиката му. Държавният глава встъпи в длъжност начело на Венецуела през 2013 г. и е сочен за главен виновник за икономическия колапс, в който се намира страната днес. 

Според Мадуро пък Вашингтон се опитва да го свали от власт с преврат, за да контролира петролните запаси на Венецуела, които са най-големите в света.

Коментари: 0