Половината британски фирми ще останат „хоум офис“ след пандемията

Дистанционната работа обаче може да доведе до негативни последици върху пазара на труда, офисите и бизнес активността

Половината британски фирми ще останат „хоум офис“ след пандемията

Снимка: Pixabay

516 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Почти половината от лондонските компании, чийто персонал има възможност да работи от вкъщи, очакват режимът „хоум офис“ да остане и след края на пандемията. По-малките фирми са по-склонни от по-големите да продължат с дистанционната работа пет дни в седмицата, съобщава Bloomberg.

Анкетата сред 520 бизнес лидери от Лондонската търговско-промишлена камара също така установява, че основната причина за безпокойство на служителите относно завръщането в офиса е рискът да се заразят с Covid-19 при пътуване до работното място.

Докато повечето икономисти се съгласяват, че отдалечената работа вероятно ще продължи под някаква форма, сега числата предполагат дълбоко въздействие върху работното място. А това може да окаже негативно въздействие върху бизнеса, който разчита на разходите, които хората правят до отиване до офиса и по време на работния ден.

„Много фирми вече са взели решения относно своите помещения и начини на работа, след като ограниченията бъдат премахнати“, каза Ричард Бърдж, главен изпълнителен директор на LCCI. „Става въпрос за това, което бизнесът е преценил най-добре за крайния резултат или производителността на своята компания.“

Около 6 милиона професионални работни места в Обединеното кралство, които могат да бъдат изпълнени отвсякъде, рискуват да бъдат възложени на външни изпълнители в други страни, според отделен доклад на Института за глобални промени, основан от бившия британски премиер Тони Блеър.

Той предупреди, че „масовият експеримент“ с дистанционна работа означава, че компаниите, загрижени за разходите, могат да решат да запазят само основния персонал, необходим за лично сътрудничество и вземане на решения.

Подкрепи Economic.bg