Потайностите на Историческия парк край Варна

Проектът има амбициите да намери онази притегателна сила, която да завърти цяла една малка местна икономика

Потайностите на Историческия парк край Варна 12 Снимки

Снимка: Авторът

17333 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Историческият парк край Варна е предприемаческа инициатива, която привлича вниманието. Противоречиви са мненията за този проект, но той продължава с пълна сила да се развива. Намерението е това да е най-големият исторически парк в света, атракцион с познавателна и развлекателна насоченост. Отворил е врати за посетителите през 2019 г., а уверенията са, че неговото цялостно разгръщане тепърва предстои.

На зелено

Замисълът на създателите е посетителите да се пренесат назад през вековете. Те ни представят бита преди 10 000 години, превеждат любознателните през тракийския период с възстановка на храм на богинята Кибела, античен тракийски площад, тракийски дворец и гробници, оръжейна, съкровища от онова време, намерени по нашите земи. В зона “Прабългари” са пресъздадени няколко вида юрти, а в зона “Славяни” жилищата са направени така, както изследователите са установили, че са изглеждали някога. В процес на изграждане е зоната “Първо българско царство – строи се аналог на двореца в Царевец с царска спалня, административна сграда, три бойни  кули, крепостни стени, църква и площад.

Растителността тук е добре поддържана, както и езерото с лилиите. В двете заведения може да се опитат храни и напитки, приготвени по органичен начин с местни продукти. В парка може да се правят специални събития. И още много други неща ще може в близките години да се видят и да се преживеят на територията от няколкостотин декара. Проектът се реализира с частни инвестиции и не се ползват средства по европейски или други донорски програми.

Местоположение

Повече от шест години е продължила първоначалната подготовка. Архитектите се консултирали с археолози и така създали чертежите на Историческия парк. Паралелно с това се търсело правилното място. Избрали село Неофит Рилски край Варна – защото е на 30-ина км от големия град, на 15 минути от летището, близо е до международните курорти, намира се недалеч от пристанище и жп гара, край селото минава автомагистрала „Хемус“. Важно при избора било и наличието на вода, каквато тук има в изобилие.  Купуват земята и вземат разрешителните за строеж.

Финансиране и посока

След като не откриват съмишленици сред българските предприемачески среди, започват да се оглеждат за инвеститори зад граница. Търсят китайски партньори и точно преди подписването на договора, българската страна по сделката се отказва от нея, защото условията са неприемливи – българският исторически парк да се гради с китайски материали и да е на практика китайска територия. Започват да го строят на части с подкрепа от по-дребни български инвеститори, затова и Историческият парк е акционерно дружество. Привличат компании, които виждат възможност чрез този проект да популяризират своите продукти.

Амбициите са паркът да е нещо забележимо, защото „с малки неща няма как да привлечем големите международни туристически потоци“. Не се цели да се влиза в конкуренция с никой от българските туристически обекти, а по-скоро обектът да е една от „перлите“ край Варна. С туроператорите не могли да се сработят и тогава се взело решение да създадат цяло село от средновековен тип със съответните градежи. Правят разнообразни атракции, строи се страноприемница и изба, обособяват фестивална зона.

В село Неофит Рилски хората ще може да отсядат за по-дълго, ще имат преживявания, наситени с много приключения, различни от познатите вече туристически атракции“, твърдят двигателите на проекта.

Според тях в градовете човекът започна да губи своята същност и предназначение, скъсана е връзката между начина на създаване на храната и самото ни съществуване. Неофит Рилски ще е курортно селище от нов тип, с начин на живот, близък до онзи, останал назад в миналото.

Обучения и професионализъм

Всичко се прави от естествени материали и не е като филмов декор. Хора с подходящите умения трудно се намират и затова обученията са важна част от проекта. Благодарение на тях мнозина получават нов занаят. Например каменарството се развива в производствена степен, като над 200 каменари работят по стара технология и правят зидове. Те са обучени от нулата и са придобили тази вече рядка професия. Има леяри, ковачи, дърводелци, кожари, които стават виртуози в своята сфера.

„Искаме да покажем как се произвежда натурална храна, предназначена само за конкретен регион, за да се избегне транспортирането на големи разстояния. Време е да се насочим към развитието на локални икономики и в Неофит Рилски ще е една от тях“, твърдят от дружеството.

Възможност за доброволен труд

Амбицията е Историческият парк да се превърне в международна локация, която да привлича със своя естествен начин на живот. И за да не е място, което дава шанс само на богатите, е развита програма за доброволен труд. Спане, храна и облекло са осигурени за всеки, който е готов в продължение на една година да работи в проекта, без да очаква заплащане за това. Включват се и хора от чужбина. Тук е пристигнал  французин, привлечен от каузата. Той владее девет езика, в това число български, полезен е като преводач, но и като възстановчик на стара българска култура. Млади българи, работили зад граница, са се заселили в Неофит Рилски, привлечени от възможностите за живот по нов начин.

От друг ъгъл

Нито грандиозният замисъл, нито постигнатото до момента се приема само с овации. „За мен е странно в страна като България, с толкова богато културно-историческо наследство, да се изграждат изкуствени "исторически" обекти“, смята един. А друг казва: „Аналогии с  "Дисниленд" не знам доколко са уместни, но щом това е частна инициатива – тяхна си работа, ако не нарушават законите и не ползват публични средства, имат право да си правят какво са решили“. И трета гледна точка: „Не виждам защо „Дисниленд“ да е нещо хубаво, а това да е лошо, зависи от реализацията. И щом е увеселителен парк, по-добре да се построи на чисто“.

Историческият парк е предизвикателство за онези, които искат да погледнат от друг ъгъл българската история, а и да преживеят нещо различно. Проектът ще привлича интерес чрез фестивали и други събития. Ако вярната формула е намерена, то това няма да остане незабелязано.

Подкрепи Economic.bg