„Принцесата на Huawei“ отлетя за Китай след съдебно споразумение

Главният финансов директор на китайската компания бе под домашен арест в Канада близо три години

„Принцесата на Huawei“ отлетя за Китай след съдебно споразумение

Снимка: BTA

2792 ~ 5 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Главният финансов директор на Huawei Technologies Co. Мън Ванчжоу отлетя за дома си в Китай в петък, след като постигна споразумение с прокуратурата на САЩ за прекратяване на делото за банкови измами срещу нея. А това облекчава напрежението между Пекин и Вашингтон, пише Reuters.

В рамките на часове след новината за сделката двама канадци, които бяха арестувани малко след задържането на Мън през декември 2018 г., бяха освободени от китайските затвори и се завърнаха в Канада. Пекин отрече арестите да са свързани.

Дългогодишната драма за екстрадиция беше централен източник на раздори във все по-трудните отношения между Китай и САЩ. Представителите на азиатската държава сигнализираха, че делото трябва да бъде прекратено, за да се сложи край на дипломатическия застой.

Сделката също така излага на риск от критики американския президент Джо Байдън, който ще получава удари от страна на „китайските ястреби“ във Вашингтон, които твърдят, че администрацията му е капитулирала пред Пекин и една от най-добрите ѝ компании в разгара на световното технологично съперничество между двете страни.

Мън бе арестувана на международно летище Ванкувър по американска заповед и бе обвинена в банкови измами – за предполагаемо заблуждаване на HSBC през 2013 г. относно търговските сделки на Huawei в Иран.

Никол Бокман, временно изпълняващ длъжността адвокат на САЩ в Бруклин, заяви, че при сключването на споразумението „Мън е поела отговорност за основната си роля в осъществяването на схема за измама на глобална финансова институция“.

Споразумението се отнася само за Мън, a Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че се подготвя за процес срещу Huawei и очаква с нетърпение да докаже делото си в съда.

Външното министерство на Китай не отговори веднага на искане за коментар относно освобождаването на Мън или канадците, съобщава Reuters. Говорител на Huawei е отказал коментар пред медията.

Лице, запознато с въпроса, казва, че Мън – дъщерята на основателя на Huawei Рен Женгфей – е напуснала Канада с полет за Шенжен.

Двамата канадци – бизнесменът Майкъл Спавор и бившият дипломат Майкъл Ковриг – бяха държани в Китай повече от 1000 дни. През август китайски съд постанови наказание от 11 години затвор на Спавор за шпионаж.

International Crisis Group, в която работи Ковриг, заяви, че се радва за „най-справедливото решение“ – да го освободи – и благодари на Канада и САЩ за техните роли. „Моментът, който чакаме 1020 дни, най-накрая настъпи“, се казва в изявление на групата за застъпничество.

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза пред репортери късно в петък, че двамата мъже са напуснали китайското въздушно пространство само минути преди това. Той не беше попитан дали двете страни са сключили двустранна сделка.

Искам да благодаря на нашите съюзници и партньори по целия свят в международната общност, които са твърдо солидарни с Канада и с тези двама канадци“, каза той.

На изслушване във федералния съд в Бруклин в петък, на което Мън присъства на практика от Канада, помощникът на американския прокурор Дейвид Кеслер заяви, че правителството ще предприеме действия за отхвърляне на обвиненията срещу нея, ако тя изпълни всичките си задължения по споразумението, което изтича през декември 2022 г. Той добави, че Мън ще бъде освободена под гаранция и че САЩ планират да оттеглят искането си към Канада за нейната екстрадиция.

Мън не се признава за виновна по обвиненията, посочени в изслушването. Когато по-късно съдията от окръжния съд на САЩ Ан Донъли прие споразумението за отложено наказателно преследване, Мън въздъхна гласно.

По-късно канадски съдия подписа заповедта за освобождаване на Мън от отговорност, като ѝ позволи да излезе на свобода след почти три години домашен арест.

Тя беше емоционална след заповедта на съдията, прегръщаше и благодареше на адвокатите си, разказва Reuters. Говорейки с поддръжници и репортери по стъпалата на съда след това, Мън благодари на съдията за нейната „честност“ и говори за това как делото е преобърнало живота ѝ „с главата надолу“.

Мън беше затворена в скъпия си дом във Ванкувър и бе наблюдавана денонощно от частната охрана, която тя плати като част от споразумението за пускане под гаранция. Наречена от китайските държавни медии „принцесата на Huawei“, тя е била длъжна да носи електронна гривна на глезена, за да бъдат следени движенията ѝ. Устройството предизвика интереса на папараците, стоящо на фона на скъпите ѝ поръчкови обувки.

Тайните сделки на Huawei

Статии, публикувани от Reuters през 2012 и 2013 г. за Huawei, за регистрираната в Хонконг компания Skycom и за Мън заеха водещо място в наказателното дело на САЩ срещу нея. Медията съобщи, че Skycom е предложила да продаде компютърно оборудване Hewlett-Packard под ембарго на стойност най-малко 1.3 млн. евро на най-големия ирански мобилен оператор през 2010 г.

Reuters също съобщи за множество финансови и персонални връзки между Huawei и Skycom, включително, че Мън е била член на Борда на директорите на Skycom между февруари 2008 г. и април 2009 г. Историите накараха HSBC да постави под въпрос действията на Мън относно констатациите на медията.

Huawei беше включен в американския „черен списък“ за търговия през 2019 г., който ограничава продажбите на компанията заради дейности, противоречащи на националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ. Ограниченията попречиха на компанията, която претърпя най-големия спад на приходите си през първата половина на 2021 г., след като ограниченията на доставките в САЩ я накараха да продаде част от някогашния си доминиращ бизнес с телефони, преди да са узрели нови области на растеж.

Наказателното дело срещу Мън и Huawei също е посочено в „черния списък“. Китайската технологична компания е обвинен в извършване на престъпни дейности – кражба на търговски тайни и измами на финансови институции. Тя обаче не се признава за виновна по тези обвинения.

Представител на канадското правителство заяви, че Отава няма да коментира, докато не приключи съдебното производство в САЩ.

Китай срещу САЩ

Huawei стана мръсна дума във Вашингтон, като „китайските ястреби“ в Конгреса реагираха бързо на всяка новина, която може да се тълкува като омекване от страна на САЩ, въпреки битките на Huawei при търговските ограничения.

Тогавашният президент Доналд Тръмп политизира случая, когато каза пред Reuters скоро след ареста на Мън, че ще се намеси, ако това ще послужи на националната сигурност или ще помогне за осигуряване на търговска сделка. Адвокатите на Мън казаха, че тя е „пионка в политическата битка между двете супер сили“.

Републиканските хардлайнери по отношение на Китай в Конгреса нарекоха сделката от петък „капитулация“.

„Вместо да застане твърдо срещу вземането на заложници и изнудването от страна на Китай, президентът Байдън се отказа“, заяви републиканският сенатор Том Котън.

Висши американски служители заявиха, че делото срещу Мън се разглежда единствено от Министерството на правосъдието и то няма никакво значение за подхода на САЩ към обтегнатите връзки с Китай.

По време на пътуването на зам.-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман през юли в Китай, вицепремиерът Ки Се Фън настоя САЩ да прекратят делото за екстрадиция срещу Мън.

Американските представители признаха, че Пекин е свързал случая на Мън със случая на двамата задържани канадци, но настояха Вашингтон да не бъде привлечен да ги разглежда като разменни монети в преговорите.

Подкрепи Economic.bg