Правителството тегли нов заем за половин милиард лева

Ако аукционът бъде успешен, изтегленият от България дълг тази година ще набъбне до близо 2 млрд. лв.

Правителството тегли нов заем за половин милиард лева

Снимка: БТА

3800 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2021

Министерството на финансите ще опита да изтегли заем в размер на половин милиард лева на вътрешния пазар под формата на 5-годишни облигации. Аукционът, на който емисията следва да бъде пласирана, е насрочен за 11 октомври, посочва Българската народна банка, която е и негов организатор. Облигацията е от отворен тип с 0% годишен лихвен процент.

Ако аукционът бъде успешен, това ще бъде третата емисия държавни ценни книжа в рамките на месец. С нея изтегленият от България дълг на вътрешния пазар през тази година ще набъбне до 1.8 млрд. лв., като подобна сума не е теглена от 2014 г. около фалита на КТБ и държавната подкрепа за ПИБ.

Последната емисия 5-годишни ДЦК бе пласирана на 9 септември със средна годишна доходност от -0.15%. Тогава правителството изтегли 200 млн. лв. Резултатът бе по-добър спрямо доходността от -0.10%, постигната в края на март.

Като цяло от началото на миналата година с едно изключение именно петгодишните държавни ценни книжа са с отрицателна доходност, т.е. институционалните участници, които заемат средствата на държавата (банки, застрахователни и пенсионни дружества), ѝ плащат, за да оперира тя с парите им. Това от своя страна носи на хазната приходи.

Плановете за нов дълг идват на фона на отчетения над 1 млрд. лв. бюджетен излишък към края на септември. Въпреки крупната сума, отчетите показват, че правителството е далеч от изпълнението на капиталовите си разходи тази година и изостава с над 2 млрд. лв. от целта.

Подкрепи Economic.bg