10 причини да посетите Сицилия

Сицилия привлича туристите с красивата си природа и забележителности

10 причини да посетите Сицилия
4337 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Сицилия е най-големият остров в Средиземноморския басейн. Той се намира в непосредствена близост до Италия. Недалеч е планината Етна с един от най-активните вулкани в Европа. Сицилия привлича туристите със своите храмове в Дорийски стил. Представяме ви 10 места, които не трябва да пропускате ако посетите този красив остров.


10. Театър на Таормина

Театърът на Таормина е един от най-известните и красиви райони в Сицилия. Архитектурата, пейзажът и природата правят театъра много живописен.


9. Храмът на Селунит

Сицилия е известна с това, че е домът на храмовете на Селунит. Те са останки от гръцки град, който някога е процъфтявал в Сицилия. В тази област има пет храма. Най-популярният е храмът на гръцката богиня Хера. Мястото е много обичано от туристите. 


8. Място за среща на три морета


Сицилия има ясно място на световната карта, защото е заобиколена от три морета - Йонийско, Средиземно и Тиренско море. Благодарение на своето местоположение, Сицилия е интересно място за хора от различни континенти.


7. Поезията


Поезията е много известна в Сицилия. Първият сонет (поема от 14 стиха) е създаден в Сицилия. Сонетите станаха популярни и широко разпространени от 13 век, след като Дажкомо Лентини ги е създал.


6. Опера

Театро Масимо (The Teatro Massimo) е най-голямата опера в цяла Италия и тя се намира в Сицилия. 


5. Мултикултурен регион

Сицилия е дом на различни етнически общности. Културното многообразие прави мястото много привлекателно. Тези етноси включват римляни гърци, испанци, италианци, немци и британци.


4. Кухня


Сицилианската храна и вино са едни от най-добрите в света. Столицата на Сицилия - Палермо е известна с най-добрата улична храна на земята. Едно от най-вкусните ястия е Паста ала Норма. Скача е друго известно местно ястие, което се поднася с домати или рикота.


3. Велосипеден рай


Сицилия е известна като регион с много велосипедисти. Островът е предимно равнинен и е идеален за колоездачи. Изключително красиви са пътищата край морската ивица.


2. Долината на храмовете


Долината на храмовете е втората най-известна забележителност в Сицилия. Тя се намира в Агридженто, една от областите, включени в световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира Храмът на Конкордия - една от гръцките структури, издържали изпитанието на времето.


1. Най-високият вулкан в света

Вулканът Етна е най-известното място в Сицилия. Планината Етна се намира в Североизточния регион на Сицилия. Височината на вулкана е 3350 метра и той е най-активният вулкан в Европа. 
Подкрепи Economic.bg