Продължава поскъпването на имоти у нас

Вижте средните цени на лукс имотите в София, Варна, Пловдив и Бургас

Продължава поскъпването на имоти у нас

Снимка: Стоян Йотов

Имотният пазар у нас от началото на годината отчита 7% ръст на цените и тенденция до края на годината поскъпването да надхвърли 12%. Това показва доклад на компанията за луксозни имоти Unique Estates за второто тримесечие на 2016 г. 

Данните показват, че 81% от сключените сделки от компанията са с цел живеене, а тези с цел инвестиция и последващо отдаване под наем са нараснали с повече от 12% през първото полугодие. 

Продавачите на жилища смело инвестират в ремонт на закупени само преди две години жилища, за да ги позиционират в по-високия ценови сегмент. Ниските лихвени проценти също оказват своето влияние при взимане на подобно решение. 

Появява се и тенденцията на едновременното обявяване на имоти за наем и за продажба. Освен това сгради в проект, които са на добри локации и предлагат качествено нов стандарт на живот и модерни площи и разпределения, започват да се продават още при вземане на разрешение за строеж. Тенденция е вече до получаването на разрешение за ползване на обекта той да е почти напълно продаден.

"Най-много се търсят жилища с площ от 200 кв.м с две и три спални. Изискванията са за самостоятелна баня и дрешник към основната спалня, още просторен хол, отделна кухня. Изключително внимание се отделя и на паркоместата", коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. 

В София остават предпочитанията към централните райони като Докторската градина, където през второто тримесечие е сключена най-скъпата сделка за апартамент на ул. „Оборище", както и „Лозенец". Засилен интерес има и към жилищата в кварталите „Изгрев" и „Дианабад", които са в близост до Ловния парк и Борисовата градина, както и до метрото.

Отчетените за полугодието средни цени на имотите в София са 772 евро/кв.м, във Варна – 726 евро/кв.м, в Пловдив – 538 евро/кв.м, а в Бургас – 542 евро/кв.м, сочат данните на агенцията. 

Значително по-голям е интересът към покупката на апартаменти за сметка на други имоти – 83% от сделките за продажба са на апартаменти, 10% – на къщи, и 7% – на бизнес имоти. 48% от имотите се продават обзаведени, 38% – необзаведени, а 14% – полуобзаведени. Средната квадратура на продадените апартаменти е 160 кв.м, а на къщите – 234 кв.м. При продажбите най-много сделки има в районите Център и Докторска градина, следвани от „Бояна", „Изгрев" и „Лозенец".

Запазва се тенденцията все повече сделки да се сключват без отстъпка в цената. Максималната възможна корекция в стойността е до 5%, и то в редки случаи. Продължава да се скъсява периодът на взимане на решение – повече от половината сделки (55%) се сключват в рамките на месец, като принос за това имат адекватните цени, отговарящи на търсенето и предлагането.
 
„Мениджъри на средни и високи позиции, както и добре платени специалисти по информационни технологии, от сферата на медицината и търговията, на основен трудов договор, със семейства и деца остават основният двигател за растежа на имотния пазар, посочва Весела Илиева. – Те купуват жилища в районите, където досега са били под наем, или се местят в по-престижни квартали", отбелязват от компанията. 
Коментари: 0