„Река“ от книги заля оживена улица в Торонто

Арт инсталацията "Литература срещу Трафик" е на групата творци Luzinterruptus

„Река“ от книги заля оживена улица в Торонто
4460 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

"Литература срещу Трафик", това е новият проект на групата творци Luzinterruptus, която прави градски интервенции в обществените пространства. За най-новата си инсталация артистичният колектив избира една от най-оживените улици в Торонто. „Река” от 10 000 светещи книги заля улицата за една нощ и както можете да видите от снимките, резултатът е доста ефектен.

Инсталацията е част от арт фестивала Nuit Blanche 2016 г. като над 50 доброволци са подреждали книгите в рамките на 12 дни.

Книгите са дарени от организацията с нестопанска цел Армията на спасението, за да се запълни оживената улица не с автомобили, а с книги.

"По този начин, зоната в града, която обикновено е шумна и замърсена за една нощ се превръща в място на тишина и спокойствие, осветено от мека светлина, идваща от осветените страници", споделя един от авторите.

Всеки желаещ може да си вземе книгите, които му харесват. „Инсталацията е продължила само около десет часа, но ние сме сигурни, че ще бъде запомнена много, много по-дълго”, коментират още творците.

Подкрепи Economic.bg