Samsung процъфтява заради проблемите на Huawei

Корейският гигант се радва на рекордни приходи през третото тримесечие

Samsung процъфтява заради проблемите на Huawei

Снимка: БТА

Samsung Electronics отчете рекордни приходите от 59 млрд. долара през третото тримесечие на 2020 г., като причина за силните резултати може да бъде намерена в слабостта на Huawei.

Корейският технологичен гигант отбеляза 50% скок в продажбите на смартфони и 82% увеличение на приходите от микрочипове, предава BBC. Компанията се радва и на силен ръст в търсенето на своите телевизори и уреди.

Нетната печалба е 8.3 млрд. долара, което е с 49% повече спрямо същия период на миналата година.

Мобилният и чип бизнес на Samsung вероятно се радват на толкова явен подем заради санкциите на САЩ срещу Huawei. Според анализаторите корейската компанията е завзела от загубения пазарен дял на китайския си съперник, след като американските санкции удариха пряко и много силно дейността му.

Припомняме, че през август Вашингтон затегна ограниченията срещу Huawei, като заплаши със санкции и всяка чуждестранна компания, която му продава чипове, без да е получила лиценз за това.

Бум при чипове

Силните резултати на Samsung идват на фона на консолидация в микрочип индустрията в САЩ. Тези компоненти имат огромен набор от приложения и се ползват в най-различни продукти, като смартфони и потребителска електроника, но също и в инфраструктурата на центровете за данни.

Тази седмица гигантът AMD обяви, че ще купи Xilinx за 35 млрд. долара, а миналия месец Nvidia се съгласи да придобие британския производител Arm от Softbank в сделка за 40 млрд. долара. Консолидацията е подкрепена от нарастващите цени на акциите на Nvidia и AMD, което им помогна да натрупат пари за инвестиции.

Някои анализатори считат, че възраждащата се и консолидираща се индустрия в САЩ може да подтикне китайското правителство да налее още повече инвестиции в микрочип технология.

„Това може да доведе до ускоряване на научните изследвания и развитието ѝ със сигурност е нещо, което сме виждали да се случва“, каза Наташа Касам, научен сътрудник в института Lowy.

COVID-19 тласък

Производителите на чипове се справят добре по време на пандемията от COVDI-19 на фона масовото преминаване към работа от вкъщи, която засили търсенето на определени чипове.

Освен Samsung, корейският Hynix също отчете значителни печалби през второто тримесечие. Базираната в САЩ Micron Technology пък победи собствените си очаквания за тримесечието, след като прогнозира силен бум.

Samsung обаче очаква в бъдеще да настъпят по-тежки времена, печалбите да се свият през четвъртото тримесечие. Компанията прогнозира, че търсенето на чипове за сървъри ще намалее, както и това на мобилни телефони и потребителска електроника, където конкуренцията също е много голяма.

Коментари: 0