Спорът между Турция и Гърция за Източното Средиземноморие утихва

Споразумението включва редица мерки, насочени към намаляване на риска от спонтанен военен конфликт

Спорът между Турция и Гърция за Източното Средиземноморие утихва

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Снимка: Twitter - @jensstoltenberg

472 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Гърция и Турция постигнаха съгласие за въвеждане на мерки, насочени към намаляване на риска от спонтанен военен конфликт в Източното Средиземноморие, където двете страни членки на НАТО продължават да имат различия относно границите на териториалните им води, пише Reuters.

Споразумението беше постигнато, докато лидерите на Европейския съюз заседаваха в Брюксел по въпроси, свързани с турските действия и  газови проучвания в оспорвания регион. Спорът поражда на няколко пъти загриженост относно потенциална военна конфронтация между Турция и Гърция, които заемат ключови позиции на югоизточния фланг на НАТО. Двете страни се договориха за механизъм, създаден в седалището на НАТО в белгийската столица, който включва линия на контакт, целяща избягване на морски или въздушни конфликти.

„Този механизъм за безопасност може да спомогне за създаването на пространство за дипломатически усилия за решаване на спора и ние сме готови да доразвием и надградим механизма, ако това се наложи“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Напрежението между регионалните съперници нарасна това лято, след като турски кораби започнаха енергийни проучвания и военноморски учения във води, върху които и двете държави отстояват изключителни икономически права. Турция също започна и проучвания за природен газ край разделения остров Кипър.

Позицията на Гърция е, че островите трябва да бъдат взети предвид при очертаването на континенталния шелф на дадена държава, в съответствие с морското право на ООН, което обаче не е подписано от страна Турция. Анкара твърди обаче, че континенталният шелф на дадена страна трябва да се измерва от континенталната част и районът на юг от гръцкия остров Кастелоризо (само на няколко километра от южното крайбрежие на Турция) попада в изключителната зона на турската държава.

Турция и Гърция се договориха миналия месец да възобновят преговорите за енергийно проучване в Истанбул, които имаха за цел да разрешат териториалните спорове. Възобновяването на дискусиите беше отчасти инициирано от германския канцлер Ангела Меркел. ЕС заплаши да наложи санкции срещу Турция заради морските й претенции, а държавата членка на блока Кипър настоява за разширяване на черен списък на турски субекти. Кипър отказа да подпише санкциите срещу режима в Беларус, освен ако другите държави членки също не се съгласят да разширят турския санкционен списък.

Отношенията ни с Турция са много сложни и въпреки всички трудности има силен интерес от страна на ЕС за развитие на наистина конструктивни отношения с нея“, коментира Меркел.

Подкрепи Economic.bg