Територията на България се топи всяка година, ето защо

От 1983 г. досега площта на страната ни е намаляла с 800 дка

Територията на България се топи всяка година, ето защо

Защо от територията на България всяка година изчезват площи колкото 4 футболни игрища, или около 25 декара?

Намаляването на територията на страната е процес, който върви от много години. Причината – свлачищата по крайбрежието и разширението на водата вследствие от глобалното затопляне.

Реално статистика се води от 1983 г. Оттогава до момента страната ни е намалила площта си с около 800 дка - средно по 25 дка всяка година.

Средната скорост на бреговата абразия е 8 см на година по цялото крайбрежие, което в момента е дълго точно 412 км.

„Това е доста продължителен процес, който е в ход от 10 хил. години – от края на последния ледников период. Тогава нивото на Черно море е било с около 100 м по-ниско от сегашното. Същото, което се наблюдава сега по крайбрежието, се намира на дълбочина от около 100 м”, пояснява директорът на Института по океанология проф. Веселин Пейчев.

Учените от Института по океанология във Варна казват, че при свлачищата се наблюдава цикличност - активизиране през 20-22 години. Подобен процес е започнал преди 1-2 години, съобщава Нова Телевизия.

Едно от големите свлачища в района на Варна е в рибарското селище край Кранево. Само за една нощ около 50-60 метра от брега буквално са изчезнали в морето.

Всичко се случва за няколко часа, разказва Георги Шидеров, собственик на буната край Кранево. Първите индикации започват около 12 часа на обяд, а към 1 часа след полунощ хората се будят от силен шум.

Когато е започнало топенето на ледниците, това е довело до повишаване на нивото на морето. Тогава средиземноморски солени води са нахлули в Черно море. Преди това то е било почти сладководно езеро с ниво от около 100 м по-ниско. Някъде преди около 10 хил. години се къса Босфорският праг. Оттам навлизат солени води, покачва се нивото на морето. От тогава обаче тази „трансгресия” е с много по-малка скорост.

И ако природата има пръст в това, най-големият причинител на свлачищата си остава човешката дейност. Интензивното строителство, липса на канализации, повреди по ВиК мрежата са факторите, които най-често активизират свлачищата.

Учените казват, че погледнато в световен мащаб, рушенето по бреговете на наша територия е с много малка скорост. Най-критичните точки са крайбрежието в Добруджанския край и между Бургас и Поморие – там почвите са слаби, а теченията с висока скорост. Укрепването обаче е скъпо и сложно и подобни съоръжение има на малко места.

Коментари: 0